Dietistkonsult Norr

Fråga dietisten ”Någon nu levande som fått i sig en fullvärdig kost?”

Jag blir aldrig klok på det där surret om vitaminer. Kan ni reda ut?
Frågar man någon expert om vitaminer behövs, så sägs det att det inte behövs om man äter ”en fullvärdig kost”. Vissa säger att man måste äta vitaminer som ett komplement. Vad är en fullvärdig kost och är det någon nu levande som någon någonsin har fått i sig en sådan kost?

Ostkrokar är gott

Hej!
Jag kan absolut hålla med om att generella begrepp som ”fullvärdig kost” och att ”äta varierat” kan uppfattas som ospecifikt och otydligt. Jag är helt med dig på den. Det berättar ju ingenting om vad det är som ska ingå eller i vilken mängd.

Dessa uttryck är ett sätt att berätta att människokroppen är ganska bra på att anpassa sig efter omständigheterna, men att vi behöver sprida våra chanser för att göra det så bra som möjligt för kroppen. Det behöver vara lite ospecifikt för befolkningen i stort för att vad som ingår i ”variationen” kan se rätt så olika ut. Låt mig ge ett exempel: järn. Om du har lågt järnvärde så tar kroppen upp mer järn från maten än om dina nivåer är ok (på samma mängd mat), dvs kroppen anpassar till viss del upptaget efter behov. Järnet kan komma från kött, fisk, fågel, något av dessa samt vegetabiliska källor eller helt och hållet från vegetabiliska källor. Behovet beror på ålder, kön, träningsnivå osv. Det enda vi vet här är då alltså att järn måste presenteras i någon form i tillräcklig mängd så att kroppen kan ta upp det som behövs. Äter jag järninnehållande livsmedel vid fler tillfällen så ökar chansen att jag får det jag behöver och ska vi äta det ofta så är det trevligt om det är lite olika livsmedel (det ökar chansen att vi faktiskt äter det).

Vissa ämnen lagras i kroppen medan vi behöver äta andra regelbundet för att det ska finnas tillgängligt. Det som lagras är t.ex järn, vitamin A, D, E och K. Jämfört med t.ex vitamin B och C som inte lagras.

För att få en uppfattning om du saknar något i din variation kan man t.ex titta på Livsmedelsverkets Matcirkeln som består av sex olika livsmedelsgrupper. Äter du något från varje grupp dagligen? Är det någon grupp du inte alls äter ifrån? Ja, då kan du börja lägga till därifrån för att få till den önskvärda variationen.

De allra flesta behöver inte tillskott av vitaminer/mineraler och kan alltså klara sig fint på sin ”fullvärdiga, varierade kost”. Sen så finns det individer som har så kallade riskfaktorer för att få brist på olika ämnen. Här har vi t.ex personer över 75 år, personer med mörk hud, personer som ej vistas utomhus eller täcker stora delar av huden – dessa rekommenderas ett dagligt tillskott av vitamin D. Vi har personer som äter en vegansk kost eller tar olika läkemedel som kan hämma upptag av Vitamin B12 och därför behöver tillskott av det. Vi har kvinnor med riklig menstruation, gravida eller kvinnor som tränar väldigt mycket som behöver mer järn. Kalcium till växande barn som inte får i sig tillräckligt via maten iom allergier, selektivitet eller annat. Och så vidare. Så, det finns alltid undantag som bekräftar regeln. 

Vi har också situationer där vi vet att ett tillskott kan vara skyddande och förebyggande av ohälsa, t.ex D-droppar till barn, folsyra till kvinnor som planerar att bli eller redan är gravida oavsett hur de äter.

Men ju mer desto bättre funkar INTE här. Det finns ingen fördel med att på måfå ta tillskott. Man har t.om sett att antioxidanter i form av kosttillskott kan öka risken för sjukdom. Det finns också risker med för höga doser av vitaminer och mineraler. Så misstänker du att du äter alltför ensidigt eller om du misstänker att du tillhör en riskgrupp så kan du läsa på livsmedelsverkets hemsida om enskilda näringsämnen för att försöka utröna om du tillhör någon riskgrupp. Där finns ibland generella rekommendationer om tillskott, beroende på vilket ämne det gäller. I övrigt kan du höra med din hälsocentral om du känner dig osäker. 

Chips med dip är godare än ostkrokar (högst personlig åsikt) // Linnéa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *