Dietistkonsult Norr

”Varför går jag inte ner i vikt av amningen efter andra barnet?”

Hej! Jag fick mitt andra barn för ett halvår sen. Äter hälsosamt och rör på mig varje dag men går inte ner i vikt. Det var samma med mitt första barn och jag började tappa vikt först när jag slutade amma. Vad beror det på? Man hör ju bara om kvinnor som rasar i vikt av amning.
L

Hej L och tack för din fråga!

När du skriver att du äter bra så tänker jag att du försöker äta näringsrik mat, vilket är toppen på alla sätt och vis! Men det betyder inte att det är ett underskott på energi. Din fråga illustrerar tydligt hur olika vi är när det kommer till hur kroppens signalering påverkas av omständigheter! Din kropp verkar vara tydlig med att du behöver äta tillräckligt för att producera bröstmjölk och orka ta hand om såväl dig själv, bäbis och syskon (och allt annat som livet presenterar) och att du har kunnat möta dina behov. För det är ett faktum att vissa behöver kämpa för att kunna få i sig tillräckligt under amning för att orka och må bra.

Vi kan jämföra det med att en del reagerar på stress genom att helt tappa aptiten, medan andra blir mer hungriga/sugna på mat/sötsaker/annat. Ytterligare andra får påverkan inom andra områden än matintaget när de är pressade/stressade och kan då trots stress äta enligt behov.

Den seglivade myten om att alla rasar i vikt av amning är lite skev. Den signalerar att det är normalt att rasa i vikt och den säger kanske också att det är bra?

För vissa kanske det håller, men absolut inte alla. Och vad betyder det “att rasa i vikt”? Det finns säkert många olika tolkningar även på det.

För att förtydliga så minskar de flesta lite större andel i vikt de första veckorna efter födsel, men det handlar till större del om att kroppen gör sig av med ansamlad vätska i kroppen. Det är således kvarvarande graviditetsrelaterad viktökning vi pratar om här.

Vi vet att en sund viktnedgång efter födsel bör ske successivt och gradvis under det första året. Målet är då att komma tillbaka till samma vikt som du hade före graviditet inom ett år. Man brukar säga att max ca 0,5 kg i veckan i snitt är ok om man ammar (det kommer aldrig att vara så exakt). Minskar man snabbare i vikt så finns risken att mjölkproduktionen avtar och inte räcker till. Men det är såklart inte givet för alla heller. Man ser också att större andel miljögifter utsöndras i bröstmjölken om det går alltför fort. Min poäng är att det inte finns någon mening med att “rasa” i vikt, utan snarare successivt återgå till sin egen friskvikt på ett för dig så sunt sätt som möjligt under ca 1 år efter födsel. Mer specifikt för dig som ammar.

Energiåtgången är förhöjd under amning, motsvarande säg en extra måltid per dag. Kroppens reaktion på ökade energiutgifter är normalt sett att öka upp hungersignalerna så att vi möter behov. Sen vet vi också att dålig sömnkvalité, stress, psykiskt mående, tidigare ätbeteenden osv också påverkar hur vi upplever hungersignaler, som jag tidigare nämnt.

Det du skriver om att du samtidigt äter sunt och rör på dig låter superbra. I ett läge när man har andra att ta hand om kan det vara tufft att samtidigt tänka på sig själv. Utifrån din fråga så tänker jag att det viktigaste är att du (och ni) mår bra. Och att då ha rutiner som gör att du orkar är det bästa. En successiv återgång till din friskvikt kommer troligen, precis som efter ditt första barn, att komma igång sedan amningen trappats ner eller avslutats. Och det är helt i sin ordning.

/Linnéa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *