Så här löd en av frågorna i september i ”Fråga dietisten”, i Västerbottenskuriren:
Stämmer det att näringsinnehållet som anges på innehållsförteckningen, som tex proteinhalten, inte är den mängd man kan tillgodogöra sig? Om vi tar kyckling som ett exempel?!
– Åsa
Hej Åsa! Jag är inte riktigt säker om du syftar på proteinkvalitet eller energitillgänglighet, så jag svarar lite om båda. När det kommer till proteinkvalitet skiljer det sig åt mellan olika proteinkällor. De flesta animaliska proteinkällor har hög proteinkvalitet medan vegetabiliska var för sig har lägre, men får hög kvalitet om de kombineras med varandra, t.ex. spannmål med baljväxter. Äter man allsidigt (även växtbaserat) är det inget reellt bekymmer, så länge man äter baljväxter.
Angående energitillgängligheten, är protein riktigt krävande för kroppen att bryta ner, så vi kan endast tillgodogöra oss ca 70% av energin som den de facto innehåller (och det som står på innehållsförteckningen). Detta gäller alla proteinkällor. Från strösocker däremot kan vi få ut ca 95 % av energin som står på innehållsförteckningen för att det är en lättillgänglig energikälla. En annan grupp av livsmedel som är svåra att tillgodogöra sig all energi ifrån, är fiberrika livsmedel. För att nyansera frågan ytterligare är det faktiskt så att ett livsmedel, t.ex. en grönsak, kan ha olika energiinnehåll i sig beroende på om den är rå eller tillagad, då tillagningen gör energin mer tillgänglig (från superlåg nivå till något mindre superlåg). Visst är det spännande?
Hälsningar Elin