Dietistkonsult Norr

Hur kan jag bevara kontrollen över mitt matintag under jul och nyår?

Fråga dietisten:

”December månad är alltid så jobbig för mig då den är full av frestelser. Jag försöker ju äta hälsosamt men det känns som en omöjlig ekvation när det finns julgodis, pepparkakor, lussebullar och julbord överallt. Jag vill å ena sidan vara med i gemenskapen kring detta men tappar alltid kontrollen och vräker i mig, och mår dåligt efteråt. Hur kan jag göra för att slippa denna spiral??

En som älskar mat och julgodis”

Hej!
Tack för din fråga: Spontant tänker jag att du verkligen inte är ensam om att tänka och känna detta. Jag ska försöka delge mina tankar om vad jag tror kan hjälpa. 

Först vill jag klargöra, att hälsosamma matvanor kan (bör!) inkludera även toppen av matpyramiden, dvs julfika och godis, julmust med mera. Om detta är något man uppskattar att äta, tror jag att man mår bättre om man äter det än om man försöker att låta bli, (och kanske inte klarar det). Men som du beskriver kan det ofta bli för mycket för många, att det inte stannar vid de första njutningsbara tuggorna utan fortsätter, i vissa fall till ett överätande med illamående som följd. Vad kan detta bero på? 

Dels fungerar människors aptitreglering väldigt olika. Vissa höjer knappt på ögonbrynet för en skumtomte medan andra drömmer om dem. Varför är det så? Det beror i första hand på våra gener, och till viss mån av vår miljö och tillgång till dessa livsmedel genom livet. Dels kan uppsatta förbud och regler för oss själva göra det förbjudna allt mer lockande. Att tillåta sig att äta allt kan göra att frestelsen dämpas lite och vi kan välja våra tillfällen bättre. Jämför skillnaden mellan att äta en lussebulle och pepparkaka med dina kompisar en mysig kväll i december, ett tillfälle ni planerat sedan länge, med att överraskas av ett fat med överblivet fikabröd i personalrummet efter lunchrasten du jobbade över på och känslan efter att ha ätit två snabba bullar innan du hann blinka. Vilken bulle kan du njuta mest av? 

Jag tror mycket på planering. I början av december har du troligtvis en ganska god bild av vilka tillfällen med de frestelser du beskriver som kan dyka upp. Utgå från dessa tillfällen och skriv upp dem. Hur vill du nu göra med dessa? Vill du delta på alla tillfällen eller välja ut vissa? Om du deltar, bestäm dig för att det ingår i din plan, och du ska göra ditt bästa för att äta en mängd som känns rimlig och njut av den utan dåligt samvete. Du vet troligen också på förhand i vilka miljöer och situationer det kan dyka upp julgodis och annat du inte hade tänkt äta. Tänk igenom hur du vill göra i den situationen. Kanske kan du bestämma dig för att lämna rummet där godsakerna finns en kort stund och samla tankarna några sekunder? Göra en avvägning om du vill äta något, eller om du faktiskt egentligen inte är sugen. Ge dig själv tid att fundera.  

En annan fälla kan vara att hålla igen på sitt vanliga matintag inför t.ex. ett julbord för att kompensera. “Jag kommer ändå få i mig dagens kalorier då”. Mitt råd är att äta som vanligt under dagen. Genom att hoppa över måltider, eller äta för lite, har vi troligen bäddat för att vi kommer att plocka på oss mer än vi egentligen mår bra av. Du kanske till och med ska göra tvärt om? Äta en frukt eller ett ägg strax innan julbordet för att inte hungerskänslorna ska ta över? En annan tankevurpa är att hoppa över en måltid efter ett intag som vi tyckte blev för mycket. Det leder ofta till ökat sötsug och risk för överätande. Så, ät dina måltider som vanligt, under hela december oavsett om du äter adventsfika eller inte. 

Om du är bekväm med det, kan det också bli lättare att hantera allt detta om du vågar lyfta hur du känner med någon eller några du litar på. Kanske kollegor på arbetsplatsen? Genom att dela med oss om det som är svårt, kan vi ofta få stöd som kan lätta på känslan. Kanske har andra liknande tankar, och ni kan stötta varandra?

Ett år är fullt av händelser som vissa kan se som störande för sin ambition att leva hälsosamt. Förutom alla högtider har vi alla födelsedagar och fester, AW med kollegorna osv. Vi kommer inte ifrån att vi behöver förhålla oss till detta på ett sätt som inte skapar onödiga känslor av skam och dåligt samvete. För mig innebär hälsosamma levnadsvanor att man har en balans mellan att äta och röra på sig så bra man förmår, sova och återhämta sig, och samtidigt njuter av sin vardag. I hälsosamma levnadsvanor ingår att njuta av ett gott julbord, en fin nyårsmiddag eller några fudge framför julfilmen. 

Elin Öhgren  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *