Dietistkonsult Norr

Kan man bli hjärnslö av dålig mat?

Linnéa Lundström

Januari månads fråga handlar om mat för hjärnan. Linnéa svarar!

Kan någon mat påverka hjärnan negativt? T ex att för mycket av något (Kanske under längre period, eller inte) gör att man blir hjärnslö eller problem med minnet? Finns det någon mat som påverkar hjärnan positivt?
Maria

Hej Maria! Vilken otroligt intressant fråga. Jag tänker mig många olika ingångar till det här svaret.

Till en början så vill jag poängtera att hjärnan är en del av kroppen och att det som är bra för kroppen är bra för hjärnan och vice versa. Det är alltså ingen specifik mat som enbart hjärnan gynnas av. Sen så är det så att när det gäller livsmedel som är lämpliga att konsumera är inte allt så ”potent” som man gärna vill tro. Såväl gynnsamma som skadliga effekter ses som regel först efter en längre tids konsumtion.

Vi vet i dagsläget vilka typer av kostmönster som verkar mest gynnsamma för människan, därmed också hjärnan. Det handlar om att äta mer omättade fetter (rapsolja, olivolja, nötter, fröer, fet fisk osv), fullkornsprodukter, frukt- och grönsaker, bär, nötter, fröer, fisk, baljväxter osv. Med det sagt så vet vi också att det som är mindre bra för oss kan vara ok att inta ibland. Det finns ofta ingen vinning att överdriva – vi måste komma ihåg vår mentala och sociala hälsa också. Utgå från ditt nuläge och fundera över om det är något du äter för mycket eller för lite av idag? För en som redan äter havregrynsgröt till frukost är kanske inte till portion på kvällen det som saknas utan kanske en frukt? Den som äter kött 14 ggr/ vecka vinner mycket på att byta ut två måltider till fisk/veg. Du som har svårt att dricka vatten och alltid dricker läsk, kanske ska fundera över att bestämma dig för en strategi för att träna in vatten igen?

Med den mentala hälsan vill jag säga att det vi ofta glömmer är de negativa effekter som stressen av att ”göra rätt” skapar hos oss människor. Det stresspåslag du får av skam/skuld över att ha ”gjort fel”, dvs kanske ätit godis fast du har godisförbud, är inte gynnsamt om du inte ändrar ditt beteende och sedan går vidare, utan skapar snarare en långvarig stress. Av långvarig stress mår vi inte bra, varken hjärnan eller kroppen. Så, vad behöver du ändra i dina omständigheter så att du kan göra tillräckligt bra val, samtidigt som du är ok med att inte ”göra alla rätt”?

När vi frågar världen ute på www så får vi på frågan om kopplingen mellan kost och hjärnan en enorm volym med svar som pratar om inflammation, farlig mat osv. Vi matas med risker och hot. Det svarar en människa som regel rätt så dåligt på, vi tenderar att låsa oss i det läget. I en värld där vi äter (eller kanske mest pratar om?) alltmer specifika dieter och speciallivsmedel så glömmer vi bort att man kan äta bra utan någon specifik diet, typ clean eating, lågkolhydratkost. Det kan vara stekt fisk med kokt potatis. En riven morot. Ett glas kranvatten. En havregrynsgröt med lingonsylt, en fullkornsmacka med ägg. Vanlig mat. Kanske plockar du i dig blåbär under skogspromenaden, sen en kopp kaffe och en kaka när du kommer hem?

Det jag vill säga är att vår hjärna påverkas absolut av Vad vi äter, men också Hur vi äter och hur vi Ser på vad och hur vi äter. 

Vi människor vill gärna krångla till saker och ting, men vi vill gärna ha enkla svar på komplexa frågor. 

Så mitt enkla svar är: basera ditt matintag på omättade fetter, fullkornsprodukter, frukt- och grönsaker, bär, nötter, fröer, fisk, baljväxter osv och krydda till det emellanåt med lite av det som du uppskattar utöver dessa. Kanske har du hört det förut? Men har du tagit till dig det och gjort någon liten förändring åt rätt håll? Kanske handlar det mer om att lära sig att laga annan mat än du är van? T.ex. börja med en matkasse för att vidga din repertoar? Eller börja planera inköpen på ett annat sätt?

Så kanske din hjärna mår bra, såväl nu som på sikt?

Märkte du att jag inte ens skrev med det du ska undvika? Jag vill att du fokuserar på vad du ska äta, inte vad du ska undvika.

Gott nytt år!

// Linnéa Lundström

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *