Dietistkonsult Norr

Fråga dietisten – vad är bra att äta vid IBS?

Februari månads fråga besvarades av Sara, och vi kan konstatera att det är många som ställt liknande frågor till oss via frågespalten ”Fråga dietisten”!

När det gäller IBS, vad ska man låta bli att äta och vad är riktigt bra att äta? /Sandra. 

Hej Sandra! Du kommer med en kort fråga, men den har ett komplext svar är jag rädd. Kärt barn har många namn brukar det ju heta, och IBS har definitivt många. Stressmage, ballongmage, känslig tarm, mjölkmage med mera. Alla dessa beskrivningar ger en hint till hur många olika faktorer som påverkar magen, och hur svårt det därmed är att navigera i detta.

Men en sak i taget, för alla som inte har så bra koll på vad IBS är börjar vi i den änden. IBS står för Irritable Bowel Syndrom och är en så kallad funktionell sjukdom. Det betyder att vi inte kan hitta något som ser fel ut, inga prover eller undersökningar visar på något. Men ändå är det något som inte är som det ska. Tarmen kan jobba för snabbt eller för långsamt. Det kan också skickas lite felaktiga signaler från tarm till hjärna. Klassiska symtom på IBS är avvikande konsistens på avföring och avvikande i vilken frekvens man får tömma tarmen. Det är också vanligt med uppblåst mage, gaser, obehag och smärta.

Vår kost är en av faktorerna som påverkar magen när man har IBS. Det är därför vanligt att börja utesluta olika livsmedel i hopp om att det ska bli bättre. Och visst, det kan till viss del funka. Men risken är att besvären kommer tillbaka efter ett tag. Man missar nämligen allt annat som påverkar mag- tarmsystemet. Stress, sömn, läkemedel, hård träning, oro och ångest till exempel. Om något av dessa ligger och skaver spelar det ingen roll hur mycket du utesluter eller lägger till i kosten. 

När det kommer till kosten är det inte heller bara VAD du äter utan HUR du äter. Äthastighet, måltidsfrekvens och portionsstorlekar är väldigt viktiga faktorer som ofta förbises. Nu har jag ingen aning om vad du gör på dagarna, men här kommer ett exempel.

        Tänk dig att du vet att du har en lång jobbdag framför dig. Du har haft ångest inför detta och har därför sovit dåligt natten innan. Du är trött på morgonen och orkar inte äta frukost. Lunchen kastar du i dig på 5 minuter framför datorn. 13-mötet drar ut på tiden så du missar 14-fikat. På väg hem från jobbet är du därmed trött och jättehungrig. Du äter middag på ca 3 minuter, det blir en stor portion. På kvällen har du ont i magen. 

Okej, detta är kanske överdrivet för att få fram min poäng, men det är inte ovanligt att äta i farten och att missa flera måltider på grund av tidsbrist och stress. Och det är just det här som är viktigt – HUR du äter, inte alltid VAD du äter. Hur kommer en sån här dag se ut för magen? Sannolikt inte jättebra. Men såklart, det går inte att komma bort från allt vardagsståhej heller. Men med lite förberedelse kan man ändå komma en bit på vägen.

Om vi tänker oss samma långa jobbdag. Kanske att det finns en färdigmixad smoothie i kylen på morgonen, eller en drickyoghurt? Den kan tas med till jobbet.. Ett larm på telefonen för att inte bli sen med lunchen. Ett äpple i bilen som du kan äta på vägen hem. Med dessa små trix kanske hungern inte blir så påtaglig till middagen, och risken för att överäta minskar. Det jämnare intaget över dagen kommer vara snällare mot magen (och sannolikt mot humöret också). 

Sen finns det såklart också livsmedel som generellt kan vara bättre eller sämre vid IBS. Det är individuellt hur mycket eller om man reagerar på dessa, men klassiskt jobbiga livsmedel är lök, vitlök, vete, äpple, vattenmelon, svamp, vitkål, blomkål och bönor. Dessa är alla hälsosamma livsmedel med mycket fibrer, men just vid IBS kan det bli lite knöligt för magen att ta hand om dessa fibrer. Man kan därför behöva minska mängden av dessa. Stark mat, fet mat och kolsyrad dryck kan också vara besvärligt för magen. Typiskt snäll mat för magen kan vara potatis, rotfrukter, havregryn, quinoa, ris, ägg, kyckling, fisk, fast tofu, konserverade linser, purjolök, salladslök, haricots verts, broccoli, zucchini, spenat, grönkål, morötter, banan, kiwi, citrusfrukter och blåbär. 

Men som sagt, det är otroligt individuellt vilka livsmedel man reagerar på, så uteslut inte saker som du ändå inte märker någon skillnad av. Och glöm inte bort alla andra faktorer som jag nämnde ovan. För det kanske inte ens var dina livsmedelsval som var problemet? Det kanske var stress? När magen har sämre perioder, våga stanna upp och se hela bilden av hur du mår. Förhoppningsvis får du då bättre insikt i vad som påverkar magen och hur du kan jobba proaktivt för att minska risken för magbesvär.

Är du orolig över dina magbesvär, eller det inte blir bättre, kan du också alltid söka dig till din hälsocentral.

Jag hoppas detta ska hjälpa dig på vägen mot en lugnare mage!
Hälsningar Sara

Sara Svensson

Eller boka tid hos oss för lite magprat! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *