Varför tänker man inte på att alkoholkonsumtion OCKSÅ bidrar till att man går upp i vikt? Tänkte på en som skrev att det var svårt att som äldre gå ner i vikt. Många idag dricker faktiskt alkohol (vin och öl) och dessa innehåller socker i form av kolhydrater. Det känns som att man tar upp en del lösningar, men att man missar andra.
Kristoffer
Hej Kristoffer!
Tack för din absolut relevanta kommentar. Alkohol är givetvis också en faktor i hälsobalansen, oavsett om det är viktreglering, stress, sömn eller organpåverkan.
När det gäller viktreglering specifikt, eftersom din fråga handlade om det, så kan man säga att alkoholhaltig dryck kan påverka på flera olika sätt. Först så ger alkoholen i sig energi, alltså kalorier. Om vi jämför med näringsämnena så ger fett ca 9 kcal/g, kolhydrater och protein ca 4 kcal/g och alkohol ca 7 kcal/kg. Det är alltså närmare fett i energitäthet. Förutom energi så ger fett, kolhydrater och protein även annat som vi behöver. Alkohol ger ingenting vi behöver rent näringsmässigt.
Som du skriver så kan alkoholhaltig dryck även ha innehåll som liknar läsk, beroende på vad det är du dricker. Så det kan då bli ett tillägg av kolhydrater också, ibland även fett (t.ex. grädde i drinken). Vi vet att energiintag från dryck inte registreras av kroppen som på samma sätt, så det är lätt att det totalt blir för mycket energi. Det gäller även för annan dryck som ger energi; saft, läsk, juice, mjölk osv.
Sen är det ju så att alkoholintag kan stimulera aptit och bidra till ett för högt energiintag från både mat och dryck totalt sett. Det absolut första man bör se över om man behöver minska i vikt är att försöka minska det intag som inte ger något du behöver och där kommer alkohol in, tillsammans med godis, chips, snabbmat, läsk, saft osv.
Även om bland annat alkoholhaltig dryck kan vara en viktig “guldkant” för dig, så kan det vara rimligt att fundera om det verkligen behöver vara just Det som är guldkanten och varför.
OBS, för vissa så innebär ett regelbundet alkoholintag ett drickande utan att det är relaterat till matintag och ibland också ett drickande istället för att äta mat. Det kan då bidra till energi- och näringsbrist på sikt. Långvarig alltför frekvent konsumtion av alkohol kan ge organskador och bristsjukdomar. Idag anses ett riskbruk vara ifall du dricker 10 standardglas eller mer per vecka och/eller 4 standardglas per dryckestillfälle en gång i månaden eller oftare, för såväl kvinnor som män. 1 standardglas innehåller 12 gram alkohol, vilket motsvarar till exempel 50 cl folköl, 33 cl starköl, 12–15 cl vin eller knappt 4 cl sprit. Det finns hjälp att få ifall drickandet blir svårt att avgränsa. Prata med någon på din hälsocentral eller kontakta alkohol- och drogmottagningen.
Sammanfattningsvis så kan vi säga att det alltid finns en poäng att se över helheten, vilket för individen kan innebära lite olika saker. Ditt alkoholintag kan vara en faktor att belysa.
Linnéa Lundström, leg. dietist