För första gången publicerar socialstyrelsen nationella riktlinjer för vård vid obesitas 2023. I och med detta erkänns obesitas som en kronisk sjukdom. Socialstyrelsen konstaterar att obesitas (även kallat fetma) är en komplex sjukdom som ger sämre hälsa och livskvalitet. Det behövs mer kunskap och mindre fördomar, för att fler patienter ska få tidig diagnos och effektiv behandling. De nationella riktlinjerna för vård vid obesitas vänder sig framförallt till beslutsfattare om resurser i hälso- och sjukvården, i både regioner och kommuner.
Till dig som patient, ger socialstyrelsen följande information, angående riktlinjerna.
Du ska bli bemött av kunnig personal när du söker vård
All vårdpersonal behöver veta att obesitas är en sjukdom och att det finns behandling. Alla mottagningar behöver också utrustning som fungerar för patienter med mycket hög vikt, till exempel stolar och vågar. Oavsett vad du eller ditt barn söker vård för, ska du inte bli bemött med fördomar eller bli diskriminerad på grund av din vikt.
Fler behöver diagnos och behandling tidigt
Du som har obesitas behöver få din sjukdom upptäckt så tidigt som möjligt, för att kunna få bra behandling. Det är viktigt eftersom obesitas påverkar både hälsan och livskvaliteten mycket. Därför bör vårdpersonal inbjuda till samtal om vikt på ett respektfullt sätt, och erbjuda alla patienter vägning och mätning. Sedan kan de göra noggranna utredningar och ställa diagnos.
Det finns flera olika behandlingar
Det finns olika sätt att behandla obesitas. Du kan behöva prova flera behandlingar innan du hittar rätt.
Socialstyrelsen rekommenderar kombinerad levnadsvanebehandling. Då får du hjälp att skapa nya vanor för till exempel mat, träning eller sömn. För dig som har ett yngre barn med obesitas kan ett särskilt föräldrastödsprogram vara ett alternativ.
Du som är över 12 år kan också få prova ett läkemedel som hjälper dig att känna dig mätt, eller ett annat läkemedel som får kroppen att ta upp mindre fett. En annan behandling är operation, till exempel gastric bypass – om du har fyllt 15 år. När du får läkemedel eller en operation behöver du samtidigt få hjälp att anpassa dina levnadsvanor, för att behandlingen ska fungera så bra som möjligt.
Vissa läkemedel kostar mycket pengar för dig som patient. Det är för att de inte ingår i högkostnadsskyddet, så du betalar hela kostnaden själv.
Vi har tagit till oss av riktlinjerna och gör vårt bästa för att sprida dem på de hälsocentraler vi har behandling på! 🙂