Dietistkonsult Norr

Fråga dietisten, om ofrivillig viktnedgång hos en äldre kvinna.

Hej! Har en mamma som blir 91 år i år. Hon har gått ner en hel del i vikt, hon har fått veta att hon har polyper på tarmen, och att hon har en tumör på levern. Hon har ofta diareer och blödningar. Vi vill inte att hon skall gå ner mera i vikt, hon är allmänt dålig på att både äta och dricka, vi tror att dryckersättning kan vara bra att ta emellan.

Men har ni något råd om hur hon ska göra för att gå upp i vikt och ett bra förslag på en diet för henne, vill tillägga att hon även har svårt för att äta ”hård” mat, som en hård stekt köttbit osv.

Katrin Karlsson

Hej Katrin!
Det här med viktnedgång är väldigt vanligt bland äldre, av många olika anledningar. Jag gissar att hon har kontakt med cancercentrum för sin tumör? Där finns dietister som kan hjälpa henne med individbaserade råd, om det är tumören som är orsaken till hennes viktnedgång och ätsvårigheter. Om detta inte går, bör hon söka dietist på sin hälsocentral. Vi har inte möjlighet att skriva svar på sjukdomsrelaterade frågor här, men vi kan svara lite generellt i förhoppning att det kan hjälpa din mamma eller andra i liknande situation.

Det finns som sagt många anledningar till att man får sämre aptit och går ner i vikt. Ibland beror det på sjukdomar, förändrat upptag av näring, förluster av näring via kräkningar/diarré, läkemedelspåverkan eller sociala faktorer såsom ensamhet, nedstämdhet eller oförmåga att laga mat, mm. Ofta beror det på många orsaker samtidigt, vilket jag kan tänka mig gäller för din mamma. Alla orsaker kan man inte heller åtgärda, men det är bra att försöka påverka i den mån det går.

För att få en viktnedgång att avstanna, behöver ofta en översyn av livsmedelsval, måltidsordning, hjälpbehov i samband med måltiderna, måltidsmiljön mm ses över. Varje tugga behöver vara så energi- och proteinrik som möjligt, då portionerna minskar. Det kan innebära att de allmänt hälsosamma kostråden behöver justeras – till mindre fibrer, mindre grönsaker och frukt, mindre svårtuggad mat – till mer protein, hälsosamt fett, socker och snabba kolhydrater, fetare mejeriprodukter och mer lättuggad mat. Hm, kan det verkligen stämma? Jo, för grönsaker och frukt bidrar med för lite energi och protein för att en person med dålig aptit ska mätta sig med detta (vitaminer och mineraler är underordnade energi och protein i det här fallet). Fibrer gör en mättare, då orkar man inte heller äta lika mycket. På en tallrik är det istället fiskgratängen, kycklinggrytan, äggröran som är viktigast att äta upp, gärna tillsammans med potatisgratängen, moset, pastan. Men då portionen minskats behöver den förlorade mängden kompenseras, genom tillägg av någon fettkälla, t.ex. majonnäs, rapsolja, aioli, sås, creme fraiche eller ost, beroende på vad som passar till maten. Det går även att kompensera för mindre portioner genom intag av energirik dryck till maten (här är mjölk överlägsen all dryck, med sitt innehåll av energi, protein, vitaminer och mineraler) eller en efterrätt – varje dag!

Men socker då, det är väl ändå inte bra att äta för mycket av? Det beror på vem du är. En 91-åring med dålig aptit och viktnedgång, behöver alla energikällor för att hamna i energibalans. Då kan det vara efterrätten, chokladen, saften eller kakan som ger de nödvändiga kilokalorierna som minskar gapet mellan energiutgifter och energiintag, eller rent av gör att vi hamnar i balans, eller överskott och kan återhämta de förlorade kilon vi tappat.

Ett annat viktigt råd, är att äta små, energirika portioner ofta, istället för få, rejäla. Det kan t.ex innebära en frukost bestående av gröt kokt på mjölk, med en matsked rapsolja i gröten, ett glas juice eller fruktsoppa med grädde, ett litet mellanmål bestående av äggröra med grädde och ost, en lunch/middag enligt tipsen ovan, en skål med dessertkesella och skivad frukt/bär till eftermiddagen, och en skål med ostkaka, sylt och grädde till kvällen. Tiden mellan sista intaget på kvällen och första på morgonen bör inte vara längre än 11 timmar, för äldre med denna problematik, för att inte energiförråden under natten ska ta slut, och orsaka nedbrytning av den viktiga muskelmassan.

Du skriver om att köttet är svårt att äta. Där skulle jag rekommendera att skippa de livsmedel som inte fungerar, eller tar allt för lång tid att äta. Här brukar färsrätter, fiskrätter, äggrätter, baljväxter eller korv fungera bättre. Mat som går att mosa med gaffeln går lättare att äta. Du skriver även om vätskeersättning, det är också jätteviktigt vid diarréer eller kräkningar.

Jag hoppas att något av detta kan hjälpa din mamma!

Elin Öhgren

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *