Beteendeförändring – nyckeln till en bättre hälsa!

 In Allmänt, Kost, Tips

Just nu jobbar jag 50 % på ett ställe som heter Beteendemedicin. Det hör till landstinget och håller till i en egen liten byggnad på Mariehem.
Där pågår gruppbehandling av övervikt, hjärtkärlsjukdomar och diabetes. Vi jobbar med kosten, motionen och stresshantering/mental träning.
Oavsett om man behöver öka motionen, minska på snabba kolhydrater eller lära sig komma ner i varv och ta mikropauser så handlar det om att förändra beteenden.

Vi har alla en mängd av olika beteenden. De flesta beteenden sitter rotade sedan långt tillbaka – vi gör på ett visst sätt i en viss situation för att vi och vår omgivning lärt in det beteendet.

Så, hur gör man om man har ett beteende som leder till/gör att man mår dåligt på ett eller annat sätt?

Steg ett är att kartlägga sina nuvarande beteenden. Vad gör du? Hur gör du? Vilka tankar är det som startar beteendet? Vad ger tankarna för känslor?

Att vara en detektiv på sig själv och ta reda på hur man funkar, varför man funkar så och att göra automatiska tankar medvetna… Det är första steget till en beteendeförändring!

Börja genom att skriva ned situationer och beteenden som du tycker är problematiska, t.ex ”äter för stora portioner”. Fundera runt dessa situationer utifrån de frågor jag skrivit ovan.

Tycker ni detta är intressant?
Jag skriver en ”Del 2” inom en snar framtid 🙂

/Karin

Leave a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.