Dags för fredagsmys?

 In Allmänt

Nu sitter på många svenskar på sin arbetsplats och räknar ner till helg. För många innebär fredagen att man unnar sig något gott framför TV:n. Vad väljer ni till fredagsmyset? Chips och dip? Ostkrokar? Nötter? Popcorn? Alltihopa? Låt oss jämföra dem lite kommande fredagar!

Först ut: mina favoriter, naturchips med dill och gräddfil.

Enligt påsen motsvarar en portion 30 g, den mängd som finns i skålen. Ganska lite va?!

30 gram innehåller 150 kcal, 8 gram fett och 0,55 gram salt. För att relatera detta till något brukar man räkna med ett dagligt energibehov på 2100 kcal för en kvinna och 2700 kcal för en man. Baserat på detta bör en kvinna äta ca 70 g fett och en man ca 90 g fett. Saltrekommendationen är 5-6 gram per dag. Men ärligt talat, hur många äter endast 30 gram chips? Inte då jag. 100 gram, (halva påsen) ger dig 500 kcal, 27 g fett och 1,8 g salt. Observera att vanliga potatischips innehåller lite mer fett (33 g/100 g).

Men vore det inte gott med lite dip till chipsen? 🙂 Vi gör som det står på påsen och blandar med gräddfil. Vi kanske kan dippa upp 50 g (1/2 dl) med den här mängden chips. Då har vi fått i oss ytterligare 70 kcal, 6 gram fett och 0,55 gram salt. Men hur blir det om vi blandar med filmjölk istället? Då får vi i oss 30 kcal och 1,5 g fett. Eftersom saltet kommer från dipblandningen kommer vi inte undan den mängden.

Och törstig blir man också av allt salt! Vi tar ett burk läsk till chipsen. 3,3 dl läsk innehåller ytterligare 119 kcal, och socker motsvarande 10 sockerbitar.

Så om vi äter 30 gram chips, 0,5 dl dip gjord på gräddfil och en burk läsk är vi uppe i:

339 kcal, 14 g fett och 1,1 g salt.

Som tur är får man ju äta vad man vill, men vill man utgå från detta och göra den lite nyttigare kan man ju välja att blanda dippen på filmjölk och dricka bubbelvatten eller lightläsk till, då blir det:

180 kcal, 9,5 g fett och 1,1 g salt.

Ganska stor skillnad! Saltet är dock svårt att komma runt tyvärr.

Vi kan räkna på ytterligare en variant, vi behåller dippen på gräddfil, vattnet/lightläsken och dippar med 50 g morot och 50 g blomkål. Resultatet:

106 kcal, 6 g fett och 0,55 g salt. Nu är vi nere på hälsosamma siffror för att vara fredagsmys, och har dessutom fått i oss vitaminer och fibrer från grönsakerna!

En trevlig fredagkväll önskar jag er!
/Elin

Showing 2 comments
 • Jessica
  Svara

  Själv tycker jag att det är fantastiskt gott att dippa morötter och gurka. Vet andra som dippar blomkål och paprika.

  Jag har en kompis som blandar till en egen dipp, så duktig är inte jag. 🙂

  Trevlig helg,
  Jessica

 • Elin
  Svara

  Hej Jessica!
  Tack för tipset, jag räknade på ditt alternativ också och uppdaterade inlägget om du vill se skillnaden 🙂

  Ha det fint!
  Elin

Leave a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.