Del 7 Cancerprevention – Begränsa intaget av kött och undvik charkuterier

 In Kost, Mat och cancer, Nyheter, Okategoriserade

Sedan 60-talet har konsumtionen av rött kött ökat med ca 35 %. Det är många, särskilt män, som äter betydligt mycket mer än 500 gram/vecka, vilket anses vara en maximal mängd ur hälsosynpunkt. Även om kött är en god näringskälla och proteingivare är det många som skulle må bättre av att minska på mängden.

500 gram/vecka är ungefär 4 måltider.

Charkuterier är processat rött kött såsom bacon, salami, kassler och rökt skinka. Charkuterier och rött kött (ko, gris, lamm,vilt) ökar risken för tjocktarmscancer. Charkuterier ökar även risken för magsäckscancer. De cancerframkallande orsakerna är ännu oklara men de starkast misstänkta faktorerna är;

  • Hetrocykliska aminer samt polyaromiska kolväten – cancerframkallande ämnen, som bildas när man steker och grillar rött kött vid höga temperaturer.
  • Nitrit – som tillsätts i charkuterierna i konserverande syfte
  • Hem-järn – en speciell järnform som finns i rött kött. I reaktion med fett och kväve kan cancerframkallande ämnen bildas. Detta samband verkar endast gälla hem-järn, inte den form av järn som finns i vegetabilier.

För dem som äter mycket fisk och fågel har man inte sett någon ökad cancerrisk. Det saknad data för viltkött och renkött.

Goda och näringsrika alternativ till kött är baljväxter, såsom bönor, linser, kikärtor och tofu som även ger bra med protein och är mättande. Vill man fortfarande äta kött kan man dryga ut det genom att tillsätta krossade tomater, rotfrukter och linser i t.ex. köttfärssåsen eller grytan.

Cancerförebyggande råd:

  • Begränsa intaget av rött kött till max 500 g (4 måltider/vecka) per vecka
  • Ät väldigt lite, helst inga, charkuterier
  • Ät mer vegetariskt och ägg, ibland fisk och fågel
  • Äter du kött, dryga ut det med baljväxter, rotfrukter och/eller grönsaker

Leave a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.