Del 8 Cancerprevention – Förlita dig inte på kosttillskott

 In Mat och cancer, Nyheter, Okategoriserade

Kosttillskott är vitaminer eller mineraler i koncentrerad form som är tänkta att komplettera den vanliga kosten då behovet finns. De som kan behöva tillskott är de som av någon avledning inte kan tillgodogöra sig vissa näringsämnen på grund av vissa tillstånd eller sjukdom eller som av någon anledning inte äter varierat.

Risken att drabbas för sjukdomar minskar inte när man äter kosttillskott. Tillskott kan i vissa fall vara farligt och ger inte heller samma skyddande effekt som ett gott intag av frukt och grönt. Därför kan man inte kompensera en dålig kost med kosttillskott.

Ett stort antal undersökningar visar att de som äter mycket frukt och grönsaker löper mindre risk att drabbas av olika sjukdomar, främst hjärt-kärlsjukdom och vissa former av cancer. (Man tror det beror på de antioxidativa ämnena de får i sig via frukt och grönt, som skyddar cellerna i kroppen mot skadliga ämnen s.k. fria radikaler.)

Istället för att förlita sig på kosttillskott är för allmänheten en varierad och hälsosam kost enligt Livsmedelsverket något att föredra.

Leave a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.