Del 4 Cancerprevention – Grönsaker, frukt, baljväxter och fullkorn har en skyddande effekt mot cancer

 In Kost, Mat och cancer, Nyheter, Okategoriserade

För en hälsosam livsstil rekommenderar Livsmedelsverket att man bör äta minst fem portioner (500 g) grönsaker och frukt varje dag, vilket motsvarar ungefär två nävar grönsaker och tre frukter. Utöver att det skyddar mot flera cancerformer så skyddare det även mot högt blodtryck, höga nivåer av det onda kolesterolet LDL i blodet, hjärt-kärlsjukdom och typ 2-diabetes.

Kostfiber och fiberrika livsmedel minskar risken för:
Tjocktarmscancer

Kostfibrer kallas de kolhydrater från växter som inte bryts ner vid matsmältningen. De finns till exempel i grönsaker, frukt, rotfrukter, baljväxter samt i bröd, flingor, gryn, pasta och ris av fullkorn. Fullkorn är när alla delar av spannmålskornet finns med och innehåller mer näring än när man inte använt hela kornet.

Frukt minskar risken för:
Lungcancer
Mun- och halscancer

Grönsaker med lågt stärkelseinnehåll minskar risken för:
Mun- och halscancer

Exempel på grönsaker med ett lågt stärkelseinnehåll:
Broccoli, spenat, grönkål, blomkål, morot, kål, sallad, gurka, tomat, kålrot, purjolök och palsternacka.

Generellt äter svensken inte ens hälften av vad som man rekommenderar, dvs för vad som är hälsosamt och skyddar mot cancer och hjärt-kärlsjukdom. Ät därför mer och variera intaget av fullkornsprodukter, grönsaker, frukt och baljväxter (bönor, ärtor, linser).

Råd för att öka intaget av fullkorn, grönsaker, frukt, baljväxter::

  • Välj frukostflingor, ris, pasta och bröd märkt med nyckelhålet
  • Ät enligt tallriksmodellen (grönsaker får ta 1/3 av tallriken)
  • Välj frukt som mellanmål
  • Komplettera måltiden med baljväxter ex bönor – i mat eller sallad
  • Laga gärna vegetariskt

Leave a Comment