Less på att inget görs för att stoppa svälten bland äldre!

 In Allmänt, Dietistkonsult, Nyheter, Stoppa svälten bland äldre i Västerbotten

Vi som startat denna sida vill ta chansen att förklara varför. Först ut är jag, Elin Johansson.

”Ett gott näringstillstånd är en förutsättning för att undvika sjukdom och återvinna hälsa. Alla individer, friska, sjuka, unga och gamla har rätt att erhålla en adekvat, till individen och dennes (sjukdoms-)tillstånd anpassad näringstillförsel” –Socialstyrelsen

Tack vare min erfarenhet av kommunal äldreomsorg, geriatrik och primärvård kan jag med säkerhet säga att socialstyrelsens uppmaning inte efterföljs. Jag är less på det, och startar därför denna sida för att kunna få utlopp för min frustration och för att kunna påverka! Vi har riktat in oss på Västerbotten eftersom det är här vi verkar. Hjälp oss gärna bilda opinion genom att dela det vi skriver vidare!

Ända sedan jag började jobba som dietist år 2006 har jag stött på massor med undernärda äldre, som inte fått hjälp av vården i tid. Problemen förekommer både i hemmet, på äldreboenden och på sjukhus. Det är inget nytt problem och det har fått allt större mediautrymme de senaste åren. Många är förfärade över att äldre svälter, det debatteras i tv på bästa sändningstid, men ändå görs väldigt lite konkret åt det! Socialstyrelsen och SKL har föreskrifter för förebyggande och behandling av undernäring, men de följs inte.

Med åldrandet följer en viss viktnedgång naturligt, men det är inte den vi pratar om här. Det är den som är orsakad av ensamhet, mediciner, sjukdomar, tugg- och sväljsvårigheter, depression m.m. Här finns det hjälp att få men det är inte så många som nås av den hjälpen. Vården är dålig på att fråga upp om vikt- och aptitförlust, och de äldre är ofta inte så duktiga på att kräva hjälp. Därför hinner många tappa många kilon innan vi dietister eventuellt blir inkopplade för att hjälpa. Under tiden har personen hunnit tappa muskelmassa, ork och aptit. Risken för ytterligare sjukdomar ökar och så även för fall, dålig sårläkning och depression. När vi kommer in i bilden har den negativa spiralen hunnit gå (för) långt och positiva resultat av behandlingen blir svårare att uppnå. Värst är detta såklart för den äldre själv, som får en kraftigt försämrad livskvalitet, men vårdkostnaderna ökar också, med 10 000 kr per dygn för en undernärd patient! Det säger sig ju självt, om bilen inte får sin bensin hjälper det inte att fylla på med spolarvätska för att den ska funka. Kostnaderna för undernäring är till och med större än för övervikt och fetma. Kommuner och landsting skulle alltså kunna spara stora summor pengar genom att satsa på screening och tidig behandling.

Men pengar saknas för att göra satsningar. Kommunerna anser sig inte ha råd att anställa dietister, trots att kostnaden för en dietist i varje kommun motsvarar mindre än 1% av vad sjukdomsrelaterad undernäring kostar. Landstingen dras med sparkrav och lägger ner vårdplatser.

Jag hoppas att vi med denna sida kan ändra attityden mot att detta är ett problem som äldre får fortsätta att dras med. Om vi inte satsar på att kroppen får i sig den näring den behöver, vad är det då för vits att vårda patienten över huvud taget? Faktiskt. För utan näring funkar inte kroppen! Kom igen nu.

Kom gärna med synpunkter, input men framför allt, sprid gärna sidan vidare så kanske vi tillsammans kan åstadkomma en förändring?! Ingen ska väl behöva svälta i Sverige år 2014?

Elin Johansson, leg dietist

Leave a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.