Mer fibrer i snabbmaten

 In Allmänt

Jag har upptäckt att jag är tidsoptimist… Ofta sitter jag och jobbar på förmiddagen, och har en tid att passa på eftermiddagen då jag har möte eller ska träffa patienter. Innan ska man äta lunch och sen cykla ner till stan. Plötsligt upptäcker jag ”Oj, jag måste åka om 20 minuter! Vad ska jag äta?” Just igår, och flera dagar de senaste veckorna har jag då värmt en hemgjord pizza som jag fryst ner. Inte optimalt enligt tallriksmodellen men grabbar man tag i en frukt efteråt så blir det inte den värsta lunchen! Självklart beror det på vad man har PÅ pizzan, den går att göra hur kalorisnål till hur kaloririk som helst. Vad brukar ni ha på?

Numera gör jag alltid degen efter detta recept. Den blir krispig, tunn, mer fiberrik – och därmed mer mättande!

25 g jäst, 2 dl vatten (37 grader), 2 msk olja, 3 dl vetemjöl, 2 dl grahamsmjöl, 0,5 tsk socker, 0,5 tsk salt
Smula ner jästen i en bunke och rör ut med vattnet. Tillsätt oljan och blanda i salt, socker och mjöl. Arbeta ihop degen så den blir smidig. Använd gärna en matberadare med knivar. Tillsätt mer mjöl om degen känns kladdig. Knåda gärna degen länge, den blir smidigare då. Låt degen jäsa väl inmjölad och övertäckt. Jästid ca 1 timme.

Jag brukar göra dubbel sats och frysa in i lämpliga portioner. Mums!

Idag blir det lime- och vodkasill och potatis till lunch 🙂

Elin

Leave a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.