Del 2 Cancerprevention – Normalvikt minskar risken att drabbas av cancer

 In Kost, Mat och cancer, Nyheter, Okategoriserade

Övervikt och fetma är en betydande riskfaktor för cancer. I norra Europa beräknas övervikt och fetma bidra till nästan 4 procent av alla cancerfall, vilket för Sveriges del skulle innebära över 2 000 cancerfall om året.

Övervikt och fetma ökar risken för cancer i flera organ:
Tjocktarm
Bröst
Gallblåsa
Njurar
Lever
Matstrupe
Äggstockar
Bukspottkörtel
Prostata
Magsäck
Livmoder

Övervikt är till viss del genetiskt men livsstilen spelar större roll; bland annat vad du äter och hur ofta du motionerar. Det blir viktigt att ha en balans mellan intag och utgifter, att äta det du behöver och inte mer.

Genom att gå från övervikt till normalvikt minskar risken att drabbas av cancer, samt att det följer en rad andra positiva hälsoeffekter i samband med viktnedgång, bla minskad risk för hjärtkärlsjukdomar.

Utifrån denna formel för BMI kan du lätt räkna ut om du har under-, normal- eller övervikt.

BMI uträkning

BMI <18,5 – underviktig
BMI 18,5-24,9 – normalviktig
BMI 25 -29,9 – överviktig
BMI >30 – fetma

 

 

Tips till dig som vill minska på energiintaget:

  • Dra ned på sötsaker, snacks, läsk, godis odyl
  • Byt ut sötade produkter till naturella (ex sötad yoghurt till naturell)
  • Välj produkter med lägre fetthalt
  • Undvik småätande mellan måltider
  • Ät enligt tallriksmodellen för stillasittande om du har en sådan livsstil
  • Motionera regelbundet för att höja din energiförbrukning (minst 30 minuter/dag)

Involvera gärna familj och vänner i din process för att få stöd under förändringen.

Leave a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.