Vi behöver ökat fokus på maten och måltiden för de äldre

 In Läsvärt om äldres nutrition, Nyheter

Sverige består av 290 kommuner. Av dessa har enbart 25 kommuner en eller flera dietister knutna till verksamheten. Vår äldreomsorg, däribland hemtjänst och särskilda boenden, är till stor del knuten till den kommunala verksamheten. Det innebär att i 265 kommuner finns det ingen yrkeskategori som arbetar fokuserat med specifikt kostfrågor för de äldre; individuell kostbehandling, framtagande av nutritionsrutiner och uppföljning av dessa samt säkerställa adekvata kunskaper hos personalen i dessa frågor.

Bland de äldre med behov av omsorg är risken för undernäring utbredd. I vårt dagliga arbete möter vi ofta ett bristande fokus på just maten och måltiden. Pga tidsbrist, kunskapsbrist eller osäkerhet i vad just jag kan erbjuda för stöd.

Vi är ute i verksamheter; både kommunala verksamheter och privata företag som arbetar mot äldre, för att lyfta den här frågan och utbilda personal. Under våren har vi bland annat träffat personalen på Aleva omsorg, ett privat hemtjänstföretag verksamt i Umeå, Holmsund och Nordmaling för ett antal utbildningstillfällen. Tillsammans med dem har vi även utarbetat en tjänst där vi besöker kunden i hemmet för att laga mat på dennes villkor. Läs mer om samarbetet med Aleva här. Och tjänsten matlagningshjälp här.

Vi tror på att ta till vara på de resurser som finns och lyfta all den kunskapen till ett konkret stöd för den äldre som vill och förtjänar god och nära vård och omsorg!

Och hörni, visst är det dags för landets kommuner och landsting att satsa som de bör på fler dietister!?

Leave a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bild Höstbuffé