Igår var vi på en jätteintressant disputation, där vår dietistkollega Kristina Lindvall fick försvara sin avhandling ”Being able to be stable”. Syftet med avhandlingen var att utforska vad primär viktstabilitet är och utöka kunskapen om de attityder, beteenden, strategier samt omgivande faktorer som är viktiga för viktstabilitet i en svensk medelålders befolkning. Krångligt? 😉
Mycket forskning fokuserar på hur man kan gå ner i vikt och sedan behålla den, men Kristina ville alltså titta närmare på vilka faktorer som får oss att inte gå upp över huvud taget! Det visade sig vara en svår och komplex uppgift.
Det visade sig att en yngre ålder, att vara smalare, friskare och snusare ÖKADE risken att gå upp i vikt till nästa mättillfälle, dvs 10 år senare.
På bilden nedan ser ni vilka faktorer som kopplades till viktstabilitet. Förvånande? Det som diskuterades som förklaring till detta var att de som har många riskfaktorer får ett större stöd från sjukvården, som kanske hjälper dem att inte gå upp ytterligare i vikt. Det Kristina lyfte fram som ett viktigt fynd var att vi inte får glömma bort de yngre, friskare och smalare människorna – det kanske är just de som behöver förebyggande insatser för att kunna behålla sin vikt. Hon menar att avhandlingen kan uppmärksamma hälso- och sjukvårdspersonal om behovet av att skäddarsy rådgivning relaterat till kroppsvikt, inte enbart för individer som försöker gå ner i vikt men också för individer som försöker behålla vikten.
Kristina har gjort en förklaringsmodell till de vanligaste strategierna av betydelse för primär viktstabilitet. Viktstabilitet sågs som en balansgång, och de fyra huvudstrategierna var ”att lita på sitt arv”, ”att hitta glädjen”, ”att hitta rutiner” och ”att vara i kontroll”. Ju kortare, bredare och rakare linjen var, desto enklare var det att behålla vikten.
Opponent på arbetet var en nöjd professor Maj-Lis Hellenius vid Karolinska institutet, till vänster nedan.
Grattis Kristina!
För att läsa mer om avhandlingen eller för att komma i kontakt med Kristina, läs här.