… har visat sig vara en starkt bidragande faktor vid en lyckad kostomläggning. Många studier visar på att de som på något sätt för dagbok över och registrerar vad de äter lyckas bättre med att förändra sina matvanor än de som inte gör det.
Tror ni på detta?
Jag tror stenhårt på det! De flesta utav oss äter ibland när vi är ”omedvetna”, alltså när vi inte tänker på att eller vad vi äter. Mat och dryck är dessutom så frekvent förekommande att vi ofta glömmer bort hur och vad vi ätit.
Man lär sig mycket på att föra dagbok. Man kan se saker som man annars missar, man ser samband och då kan man också se var man vill/kan göra en förändring. Detta gäller inte enbart mat, det kan appliceras på sömn, träning, smärta o s v.
Om du inte har provat att skriva matdagbok, men är nyfiken på att göra det: Här får du ett exempel på hur du gör. Prova! 🙂
Klockslag | Livsmedel | Mängd | Kommentar |
07:30 | Havregrynsgröt | 1 port | |
Frysta blåbär | 3 msk | ||
Strösocker | 1 tsk | ||
Mellanmjölk | 2 dl | ||
09:30 | Kaffe | 1 kopp | |
Grovt bröd | 1 skiva | ||
Smörgåsmargarin 60 % | 1 tsk | ||
Ost 28 % | 1 skiva | ||
Nektarin | 1 st | ||
12:00 | Fullkornscouscous | ½ port | Väldigt hungrig |
Köttbullar | 8 st | innan lunch… | |
Varma grönsaker | 200 g | Kanske borde jag ätit mer till frukost? | |
Vatten | 4 dl | ||
15:15 | Nektarin | 1 st | |
Äpple | 1 st | ||
open
open