Hej! Jag har en välbehandlad hypotyreos men är i medelåldern och märker att vikten och hullet ökar. Vilka kostråd kan du ge om man önskar en viktminskning? Jag tränar regelbundet både kondition och styrketräning.
– Lisa
Hej Lisa!
Tack för din fråga! Jag tror att det är många med dig som undrar just det här- vad är det som händer med ämnesomsättningen när man befinner sig mitt i livet? Och påverkar min hypotyreos det trots att jag är välbehandlad?
Så det ska jag försöka att bena ut här.
Först och främst, härligt att höra att du tränar regelbundet och att det blir både kondition och styrketräning!
Under livet så är det en hel del faktorer som kan variera och påverka vår förmåga att bibehålla en jämn vikt: sömn, träning, stress, sysselsättning, graviditeter, barn osv. Trots variationer så är kroppen som regel ändå förhållandevis stabil i vikt. Ibland blir det såklart större påverkan inom något av dessa områden och en viktförändring med det. Lägg sedan till en genetisk benägenhet att öka mer i vikt och extra intensiva livshändelser såsom sjukdom eller trauma så är det inte så enkelt längre.
Men, som jag tolkar din fråga så kanske det rör sig om en lite mer försiktig ökning i vikt och eventuellt kanske var kroppen lagrar det extra hullet?
Med åldern så kommer vår ämnesomsättning successivt att sjunka. För en del är det tydligt, för andra lite mer försiktigt. För kvinnor så sker ofta en lite mer tydlig effekt i samband med klimakteriet då vår hormonsammansättning förändras. Vi ser då bland annat en minskning av könshormonet östrogen, vilket leder till att kroppen då lagrar mer fett kring buken jämfört med tidigare. Även om du äter och rör på dig som tidigare så händer detta i någon utsträckning.
Sköldkörteln (tyroidea) är ett organ i vår kropp som bland annat hjälper till att reglera ämnesomsättningen (dvs kroppens system för att skapa tillgänglig energi till alla kroppens celler). När den inte producerar tillräckligt av de signalhormoner som behövs så går den här regleringen sämre och vi har då en underfunktion av sköldkörteln, en hypotyreos. Kroppen går då på sparlåga, kan man säga. Har du en obehandlad hypotyreos så kan då vikten öka. Har du däremot en välbehandlad hypotyreos så borde detta system i teorin fungera som det ska. Dock upplever en del att även om de är välbehandlade så är det svårt att gå ner i vikt, men vad som är orsaken eller lösningen vet vi nog inte riktigt.
Tillbaka till viktökningen. Det du behöver göra är att minska på energiintaget för att möta det nya, lägre energibehovet. Du har säkert en standardportion mat som du brukar äta, liksom du har en rutin för hur du borstar dina tänder. Ta då samma mängd kött/fisk/fågel/bönor/ärtor/linser som du brukar (eller ca 25 % av din portion), sen minskar du något på mängden pasta/ris/potatis (säg max 25 % av din portion) och kompenserar med extra grönsaker (gärna 50 % av din portion). Översätt det så gott det går även till frukost och mellanmål och där har du en justering som kan räcka. Ett litet obs kan vara att undvika att dricka energi, ex. juice, läsk och alkoholhaltiga drycker, då det är lättare att få i sig mer energi än man behöver med dessa, speciellt om man försöker ligga på ett energiunderskott.
Samtidigt så får du gärna träna lite mer styrketräning för att behålla muskler, samt för att hålla kroppens energiomsättning uppe något (muskler tar mer energi att underhålla).
Kontentan blir alltså att kroppen förändras och vi behöver anpassa oss efter dessa förändringar så gott det går.
Hälsningar Linnéa