De senaste åren har det dykt upp ett gäng nya, godkända obesitasläkemedel för behandling, vilket vi är så glada över! Det ger människor som lever med obesitas, en chans att åstadkomma en viktminskning upp mot 26% (!) i vikt, vilket tidigare endast uppnåtts via obesitaskirurgi. (Självklart finns undantag, men på gruppnivå pratar jag om nu). I de studier som ligger till grund för dessa siffror, har dietist eller annan vårdpersonal haft regelbundna rådgivningstillfällen med deltagarna, där de fått råd om att:
-
- Motionera minst 150 minuter per vecka.
-
- Reducera kcal-intaget med 500 kcal/dag genom individbaserade, näringsrika och balanserade måltider.
Räcker det med att bara ta läkemedlet?
De har alltså inte bara fått obesitasläkemedlet och sedan fått äta/röra sig som vanligt. Detta tror jag inte alla känner till, utan det framställs ibland som att läkemedlet i sig själv löser allt. De mest effektiva läkemedlen verkar på aptitregleringen, vilket gör det lättare att sluta äta i tid, och att vara mindre sugen på energirika livsmedel, MEN det finns många som äter av andra anledningar, t.ex. för att dämpa ångest, och då kan man äta sig till ett för högt energiintag trots dessa läkemedel.
Tyvärr avtar effekten av läkemedlen direkt man slutar ta dem, så det kan finnas goda skäl (bl.a. ekonomiska eftersom dessa bekostas av patienten) att trappa upp långsamt till en dos där man är (tillräckligt) hjälpt av läkemedlet. I perioder i livet kan man behöva höja dosen, t.ex. vid en stressigare period där man eventuellt glider in i gamla vanor. I andra perioder kanske det kan fungera hyfsat helt utan medicin, eller på lägsta dos! Ju bättre det gått att förändra sina levnadsvanor, och ju bättre de nya rutinerna sitter, desto lättare är det antagligen att minska på eller sluta med läkemedlet utan en viktökning som följd. Vi behöver komma ihåg att det alltid kommer finnas en sårbarhet för viktuppgång, och att sjukdomen pga detta är kronisk (men behandlingsbar!).
Det finns flera skäl till att ta tillfället i akt att använda tiden med obesitasläkemedel till att utarbeta nya vanor och jag tänkte lista några av dem här nedan.
Varför viktigt med levnadsvanebehandling?
-
- Skillnaden mellan ett spontant mindre kcal-intag som blir som det blir, och en strukturerad plan för en kcal-reduktion kan potentiellt uppgå till många hundra kcal på en dag, vilket såklart ger ytterligare effekt på viktnedgången.
-
- Om man av olika anledningar inte kan fortsätta med läkemedlet, behöver man hitta
strategier för att hantera hunger/sug så att det är möjligt att få till ett
energiunderskott ändå. Det brukar behövas en energirestriktion motsvarande ca 30% för att uppnå varaktig viktminskning (med eller utan mediciner).
- Om man av olika anledningar inte kan fortsätta med läkemedlet, behöver man hitta
-
- Biverkningar är vanliga de första veckorna av en behandling men dämpas genom att äta små portioner ofta och minska på fettinnehållet i maten.
-
- Det finns en risk för näringsbrister vid så effektiv medicin på aptitregleringen! Om hungerssignalerna försvagas mycket, kan det leda till att personer kommer att få i sig alldeles för lite näringsämnen (mineraler, vitaminer) och utveckla brister. Det kräver regelbundna värderingar av intag och/eller provtagning, samt individbaserade råd för att äta så näringsrikt som möjligt.
-
- Viktnedgång leder inte bara till minskad fettmassa, utan upp till ca 11% muskelförlust sker också. Genom styrketräning 2-3 ggr per vecka kan personer som genomgår behandling öka styrkan och motverka viss muskelförlust, och på så vis öka energiomsättningen.
Bränd av jojobantning?
Många har jobbat med dieter större delen av sitt liv har erfarenheter av jojobantning, och känner sig brända av detta. Nu när medicinerna kommer som ett nytt verktyg, kan det kännas frestande att börja med någon av dessa utan att ”behöva” tänka på vad man äter. Detta är fullt förståeligt! Jag vill dock uppmuntra alla som behandlas med läkemedel att ta in denna del av behandlingen också, med hjälp av en dietist om du har tillgång till det, en sjuksköterska eller annan person med kompetens om goda matvanor. Du får då individanpassade råd baserade på vetenskap, ej råd om bantning för det är inte det vi jobbar med i hälso- och sjukvården! Skriftliga, generella råd om hälsosamma matvanor finns på 1177.se!
Godkända obesitasläkemedel:
-
- Orlistat/Xenical – subventionerat. Påverkar upptaget av fett i kroppen men påverkar ej aptitreglering.
-
- Mysimba – ej subventionerat. Består av substanserna naltrexon och bupropion som dämpar aptiten.
-
- Saxenda – ej subventionerat. Består av GLP-1 analog och dämpar aptiten.
-
- Wegovy – ej subventionerat. Består av GLP-1 analog och dämpar aptiten.
-
- Mounjaro – ej subventionerat. Består av GLP-1 analog och GIP och dämpar aptiten. Se bild nedan (aktiv substans heter Tirzepatid). Denna lanserades i Sverige i oktober 2024.
-
- Qsiva – ej subventionerad. Består av fentermin/topiramat. Finns ej importerad till Sverige i dagsläget.
Vill du läsa mer om våra tankar om obesitasläkemedel eller boka tid hos oss för samtal?