Dietistkonsult Norr

Fråga dietisten ”Min dotter tränar mycket – men äter för lite”

Jag har en fråga gällande min dotter. Jag är orolig för henne men hon blir arg när jag tar upp saken och nu vet jag inte riktigt vad jag ska göra. Min dotter är 15 år. Hon har alltid älskat idrott och hållit på med en massa olika sporter genom livet. Nu spelar hon innebandy på vintern och fotboll på sommaren. Det har märkts tydligt de senaste två åren att båda sporterna har blivit mer seriösa. Träning eller match de flesta dagar i veckan, försäsong, taktik osv. Men nu till själva problemet egentligen. Jag tycker att hon äter för lite mat. Tidigare har hon bara ätit utan större eftertanke, men nu är det noga med vad hon äter. Jag vet inte varifrån hon fått detta. Det ska vara fullkornspasta. Inte så mycket sås, framförallt inte gräddig sås. Hon har slutat dricka vår hemmagjorda saft, den är onyttig säger hon. Hennes portioner är också mindre. Alltså hon äter ju fortfarande, hon svälter inte sig själv. Möjligen har hon minskat något kg i vikt. Men jag försöker säga att hon behöver äta mer om hon ska orka träna. Då blir hon arg och säger att hon vill äta nyttigt och att hon blir långsammare på planen om hon går upp i vikt. Nu vill hon inte ens prata om det. Vad ska jag göra, ska jag fortsätta pressa henne? Eller bara låta henne vara? 

Svar: Hej! Jag hör att du är orolig för din dotter. Jag skulle gissa att det är ganska vanligt att oroa sig för sina tonårsbarn, nu ska de ju snart bli vuxna. Men ännu är hon inte vuxen, och där tänker jag att svaret på din sista fråga finns. Du ska absolut inte släppa detta, men du kanske behöver ändra lite i din approach. Ni kommer ingenstans om du tjatar och hon känner sig pressad. Hon behöver istället känna att du lyssnar på henne och försöker förstå hennes situation, utan pekpinnar. 

Men vi börjar med sakfrågan, hur mycket behöver man äta som idrottande 15-åring? Vad jag kan utläsa vill din dotter äta hälsosamt, och det är ju på sitt sätt. Men vad hon har missat är att hälsosam mat inte är samma sak för alla. För en 50-årig kontorsarbetare vore det kanske bra med mindre portioner och fullkornspasta. Men din dotter växer, är förmodligen mitt i puberteten, och hon tränar flera gånger i veckan. Barn och ungdomar växer och utvecklas, vilket kräver en hel del energi. För att jämföra behöver spädbarn lika mycket kalorier per kg kroppsvikt som en tour de France-cyklist. Tonåringar behöver inte så mycket, men de behöver betydligt mer än vi vuxna, framförallt om de idrottar. Ett stort problem inom idrott är faktiskt att idrottaren äter för lite, vilket påverkar hälsa och prestation negativt. Det spelar ingen roll hur mycket vitaminer man får i sig om kroppen ändå måste tulla på sina egna lager. Det som är hälsosamt för din dotter är nog att dricka den där saften, kanske i samband med ett längre träningspass. Och att äta vanlig pasta för att orka äta mer. Fibrer och fullkorn i all ära, men det är väldigt mättande. Behöver man mycket energi är det svårt att få i sig den med bara fiberrika livsmedel. Och sås som är så gott ska man absolut våga äta. Hur tråkig blir inte maten annars?  

Men jag ska inte gå in i detalj på vad hon eventuellt behöver äta, och det tycker jag inte att du ska göra heller. Jobba istället med att normalisera att äta all slags mat, som vit pasta och gräddsås. Nu vet jag inte hur ni pratar vid matbordet i familjen, men en bra riktlinje är att prata om annat än maten på bordet. Lägg inga värderingar i bra/dålig eller nyttig/onyttig mat. Det kan lätt sätta griller i huvudet på ungdomar. Be din dotter om lov att prata om detta vid ett annat tillfälle än vid matbordet. Förklara att du ser att hon bryr sig om sin hälsa, men att det inte nödvändigtvis är bra att bara äta “hälsosamt”. Hota inte med vad som händer om hon äter för lite, fokusera istället på vad bra det är om hon äter tillräckligt och har ett bra förhållande till mat. Att hennes kropp kan utvecklas som den ska och att hennes prestation i idrotten blir bättre om hon får i sig tillräckligt. 

Du skriver att din dotter inte vill gå upp i vikt för att hon blir långsammare. Här behöver du gräva mer. Varför tror hon att hon går upp i vikt om hon äter pasta? Hur viktfokuserad är hon? Tänker hon att hon blir bättre om hon går ner i vikt? Och varifrån kommer dessa tankar? Du säger att du inte vet var detta kommer från, men du kan nog behöva ta reda på det. Det kan ju vara så att hon följer träningsprofiler på sociala medier exempelvis, och de är inte direkt kända för att ha vettiga budskap. Resonera kring detta, ställ frågor och var nyfiken på hennes svar. Vill du ha hennes förtroende i detta bör du INTE vara dömande. Det är inte lätt att vara tonåring med dagens ideal. Du kan också förmedla att kroppen ska förändras när man är i puberteten och att det därför är helt normalt att vikten ökar något. 

Du kan också ha en dialog med hennes tränare. Har de sett tendenser att det blivit en kultur i laget att äta mindre och vara “hälsosam”? För isåfall kan man behöva ta tag i saken med hela laget, och försöka bryta den trenden gemensamt.  

Jag hoppas att det går bra för din dotter och att ni tillsammans kan få en bra dialog kring detta. 

Hälsningar Sara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *