Att få det man vill ha sagt i radio

 In Allmänt, Karins vardag, Kost

Idag var jag med i direktsänd radio! P4 Västerbottens morgonprogram Espresso ville ha med en dietist för att prata om dieter och hur man egentligen ska äta.

Jag visste vad det skulle handla om och att ”intervjun” skulle ta 4 min. Fick ställa väckarklockan på 06:30, sleva i mig filtallriken och cykla uppför alla backarna till Mariehem. Kom fram 07:02, rätt svettig och med känslan av att fortfarande vara nyvaken.

07:15 skulle jag prata live i radion. Jag fick sitta några minuter utanför studion, tog en kaffe, samlade tankarna.. Vad är det viktigaste? Vad vill jag få sagt?

Blev bjuden att gå in i studion 2 min före sändningen, medan de spelade en låt. Fick hörlurar på mig och placerades 2 cm från en stor mikrofon.

Jahapp, då var det igång!
De skämtade om att de gömt bort kakorna och ställde sedan frågan ”hur vet man att man äter rätt?”
Jaa, vad ska man säga som svar? Mitt automatiska svar blev att du kan känna efter hur du mår. Mår du bra och trivs med ditt ätande så är du i alla fall ”på en bra plats”.
Sedan fortsatte snacket och vips så var 4 min borta!! Så snabbt det gick! Efter mig var det andra gäster på väg in i studion, så det var bara att säga hejdå och cykla till jobbet.

Såhär i efterhand hade jag såklart velat ändra på saker. Det var framförallt några saker jag inte fick sagt, som är viktiga:
1. Alla dieter ni läser om i tidnigarna syftar först och främst till viktnedgång. Det är stor skillnad på att äta för att gå ned i vikt och att äta för att må bra på sikt och samtidigt tappa i vikt.
2. Legitimerade dietister har ett ansvar för patientens hälsa, ett ansvar som sträcker sig längre än bara viktnedgången. Därför kan vi inte slänga vilka råd som helst omkring oss, utan det måste vara god och säker vård.
3. För att lyckas med en livsstilsförändring tycker jag att du ska börja med att kartlägga nuläget. Varför lever och äter du som du gör nu? (se gärna mina tidigare blogginlägg om Beteendeförändringar) Utifrån nuläget kan du sedan sätta upp mål och delmål med vad det är du vill uppnå. Detta är optimalt att göra tillsammans med en dietist! Vi kan vägleda dig genom kartläggningen, hjälpa dig att se dina mönster och att hitta rimliga målsättningar. Vi kan även ge de verktyg som behövs för att nå målen!

Allt som allt är det kul att media vill ha med den yrkesgrupp som kan nutrition bäst och inte bara Anna Skipper-typer!

Mitt radioframträdande kommer att läggas ut på P4 Västerbottens hemsida under dagen.

Showing 2 comments

Leave a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.