Behövs recoverymålet efter träning?

 In Allmänt

Det är viktigt att äta snabba kolhydrater efter träning sägs det. Många är det som köper en Gainomax eller tuggar i sig en banan för att optimera sin träning. Men är det nödvändigt?

Det primära syftet med att fylla på med kolhydrater efter träning är att optimera glykogeninlagringen i våra muskler.  (Glykogen är lagringsformen av kolhydrater som finns i våra muskler och vår lever). När vi tränar hårt tömmer vi våra glykogenlager vilka sedan fylls på oavsett om vi äter kolhydrater efteråt eller inte, men inlagringen ökar om vi konsumerar kolhydrater precis efter träningspasset. Men för vilka är detta viktigt? Jo, framför allt för elitidrottare som tränar oftare än var 8:e timme. Men vi vanliga svenssons, som kanske tränar 3 ggr i veckan, behöver inte tänka på detta så länge vi äter tillräckligt mycket kolhydrater resterande timmar av dygnet, vilket de flesta av oss gör förutsatt att vi inte äter någon låg-kolhydratdiet.

För en otränad person som just börjat träna i syfte att gå ner i vikt, och därför inte har de metabola förutsättningarna att förbränna särskilt mycket energi, kan energitillskottet från t.ex. en Gainomax snarare motverka en viktnedgång! Dessa personer kommer att fylla på sina glykogenlager ändå och kan alltså lägga pengarna (och kalorierna) på annat :).

Men vem har sagt att det ska vara enkelt? Det finns även andra fördelar med att inta kolhydrater i samband med ffa styrketräning, då detta setts öka proteinsyntesen (dvs muskeltillväxt). Att äta protein före och efter träning (ca 0,2-05 g/kg) ökar proteinsyntes, ökar reparation av vävnad och ger en ökad adaption till träning. Att inta kolhydrater och protein samtidigt kan förstärka effekterna.

Vill man gå ned i vikt får man se upp lite, se till att planera din träning så att den passar i tid till ordinarie huvudmål och mellanmål så att så lite som möjligt utöver detta behöver konsumeras. Ni som inte vill gå ner i vikt, och tränar på en relativt hög nivå några gånger i veckan kan mycket väl dricka en Gainomax eller ett glas mjölk eller annan mjölkprodukt och en macka med proteinrikt pålägg efter ni har tränat!

Som ni märker så är det inte så enkelt, så vill ni ha individuella råd kan ni boka in ett besök hos oss!

Leave a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.