Bufféfällan

 In Allmänt, Kost, Tips

Vår dietiststudent Sanna har skrivit ett informativt blogginlägg:

Hur gör du när du väljer mat vid en lunchbuffé? Fyller du tallriken full av olika köttbitar, feta såser och pastasallader och kanske till och med tar flera portioner? Blir du trött och dåsig efter att ha ätit din lunch? Eller fyller du halva tallriken med grönsaker och fördelar lagom mycket mat på resterande del av tallriken? Känner du dig lagom mätt efter lunchen och håller dig nöjd ända fram till eftermiddagsfikat? En lunchbuffé behöver inte alltid innebära en energirik lunch med mycket fett och lite fiber. Hur resultatet av din lunch blir avgörs av hur du väljer bland buffématen, vad du väljer att lägga på tallriken och i vilka mängder du tar av varje alternativ.

Så här kan en lunch från en lunchbuffé se ut för många:

Den här portionen innehåller:

1000 kcal, 21 % protein, 50 % fett, 29 % kolhydrater och 5 g fiber.

Det går att komponera en näringsrik och bra lunch av en buffé. Ofta finns en salladsbuffé med många bra alternativ. Genom att fylla halva tallriken med fiberrika grönsaker som t ex morötter och vitkål så får du i dig både fiber, vitaminer och mineraler samt lämnar mindre plats kvar på tallriken vilket hjälper dig att ta lagom mängd av den övriga maten. Tänk på att inte ta grönsakerna på en assiett bredvid tallriken utan att lägga dem direkt på mattallriken då de fyller upp plats på och hjälper dig att ta lagom mycket mat. Skippa dock såsiga salladsblandningar och pastasallader från salladsbuffén, dessa alternativ ger mycket kalorier och bör ligga på ”mathalvan” av tallriken.

När du fyllt halva tallriken med grönsaker är det dags att lägga mat på tallriken. Tänk att du tar en fjärdedel av tallriken med t ex pasta, ris, potatis eller bulgur och fyller den sista fjärdedelen av tallriken med t ex kött, fisk, kyckling eller vegetariskt alternativ.

Om man komponerar maträtten som ovan kan det istället se ut såhär:

Den här portionen innehåller:

690 kcal, 19 % protein, 43% fett, 38 % kolhydrater och 8 g fiber.

Just den här maträtten bestod av panerad fisk, potatis och remouladsås vilket gör det svårt att få en perfekt sammansättning av näring då både paneringen och såsen innehåller mycket fett. Men genom en bra fördelning på tallriken och lagom mängd av maten kan man undvika att både fett och kalorier skjuter i höjden.

Vad är då skillnaden mellan de olika lunchtallrikarna? Det andra alternativet innehåller både mindre kalorier, mindre fett och mer fiber än den första lunchen. För mycket kalorier och fett gör dig lätt väldigt mätt och dåsig efter lunchen vilket gör att du blir trött. En måltid med mer fiber gör att du inte får samma blodsockersvängningar som efter en måltid med mindre fiber och gör att du håller dig mätt längre. Efter en fiberfattig lunch är risken istället att du blir hungrig igen efter bara någon timme även fast du ätit en stor lunch.

Så genom om att tänka efter en extra gång innan du lägger maten på tallriken nästa gång du ska ta av en lunchbuffé ökar du chansen att få till en riktigt bra och näringsrik lunch som håller dig lagom mätt och välmående längre!

Leave a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.