Glad godispåsk!

 In Allmänt

Nu är det dags för påsk igen, och med det följer kanske mer godisätande. Det blir ju lätt större mängder än vanligt, speciellt med tanke på alla extrapriser, all exponering av godisägg osv. I genomsnitt äter vi 17 kg per person och år, och man räknar med att vi under påsken äter dubbelt så mycket som vanligt. Hur tänker ni kring detta?

Jag tycker – vill man äta godis varje dag, och unna sig att frossa, så kan man göra det. Påsken är bara en kort period av hela året.

Vill man äta godis, men inte så mycket, så kanske man kan rikta in sig på en dag då man äter det, och de andra dagarna låter man bli. Dvs som vanligt lördagsgodistänk.

Vill man ha argument för att äta mindre godis kan man fortsätta läsa här. Tänk efter hur många hekto (hg) ni brukar köpa och äta. Tio godisar motsvarar ungefär ett hekto. Tio godisar är inte så mycket, eller hur?! Ett hekto lösviktsgodis innehåller 380 kcal, så säg att man äter 3 hekto, så får man alltså i sig 1140 kcal. Ett dagsbehov av kcal för en kvinna är ca 2200 och för en man 2700. För en kvinna motsvarar detta alltså ca hälften. Man blir dock inte särskilt mätt av godis så räkna med att man äter den vanliga maten också, och överskottet lagras som fett. Detta gör ingenting om det händer då och då, men om man konsekvent ligger i positiv energibalans, dvs äter mer än vi gör av med, så kommer vi att gå upp i vikt. Godisätandet leder ofta till ett ökat sötsug och svängande blodsocker också, så det är risk att fler snabba kolhydrater slinker ner.

Så, hur kommer dietisten, moralpredikaren att göra? Jag kommer nog äta lite mer än vanligt om jag är sugen. Är jag inte sugen låter jag bli och ger tandtrollen till någon annan ;).

 

Leave a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.