Gott till glöggen

 In Allmänt, Recept, Tips

Om en vecka är vi inne i december månad, en månad som brukar ha många godsaker att bjuda på. Såhär runt juletid är det lätt att det slinker ner en chokladbit mer än man kanske tänkt sig. Ett tips är att göra egna varianter av julgodis som innehåller mindre socker och fett än de traditionella sorterna, för att kunna ta en extra bit med gott samvete.

Här är ett recept på Dadelbollar med nötter som inte innehåller något tillsatt socker förutom sockret från dadlarna samt innehåller nyttiga fettsyror från nötterna. Man kanske inte kan kalla dem hälsobollar precis men de är klart ett lite nyttigare alternativ till chokladpraliner.

Det här receptet ger 16 små dadelbollar som kan förvaras i kylen.

* 2 dl blandade nötter (t ex osaltade cashewnötter, sötmandel, hasselnötter, osaltade jordnötter och pecannötter)
* 0,5 dl havregryn
* 6-7 torkade dadlar
* 0,5 dl russin
* 2 tsk ekologisk kakao
* limejuice från en liten klyfta

Mixa nötter och torkad frukt, tillsätt kakao. Avsluta med att pressa i limejuice, anpassa mängden efter konsistensen, det ska vara möjligt att rulla bollar av smeten. Rulla bollarna i kokosflingor. Servera!

 

Leave a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.