Jag tycker inte om ordet ”Dietist”!

 In Allmänt

Det här är något jag reflekterat över länge. Ordet på min yrkestitel är ju ”Dietist”. Jag tycker att det har en lite negativ klang och det för ju direkt tankarna till dieter. Detta blir mycket missvisande, då det sista vi jobbar med är just dieter.

Norska dietister kallas Kliniska ernaeringsfysiologer. Detta klingar mycket bättre, men jag vet inte om det gör att människor i allmänhet skulle förstå vad vi sysslar med om dagarna.

Så vilket ord skulle passa bättre, klinga lite mer vackert och vara mer talande för vad vi arbetar med om dagarna?!

Hittills har jag kommit på:

Matterapeut, kostterapeut, nutritionsterapeut

Kostbehandlare

Nutritionist, men det finns redan ett yrke som heter och som har en annan utbildning…

Har ni fler idéer?

Håller ni med mig om att Dietist inte låter så bra?

Showing 5 comments
 • Mats
  Svara

  Hej!

  Nej, jag måste säga att jag inte håller med dig. För mig förs tankarna inte till något negativt av ordet ”Dietist”. En diet är väl en genomtänkt kosthållning oavsett vad man har för skäl till sin diet. Jag tycker inte att det nödvändigtvis behöver förknippas med bantningsdieter.

  Med vänliga hälsningar

  Mats

  • Karin Byström
   Svara

   Hej Mats!
   Vad bra att du känner så! 🙂

 • Margareta Martimo Johansson
  Svara

  Jag håller absolut inte med. Jag läser sista termin på dietistprogrammet i Umeå och ser fram emot den dagen jag med stolt röst kan säga att jag är dietist. När jag träffar människor och berättar om vad jag utbildar mig till, förs inte tankarna till dieter utan till mat och hälsa. Många förknippar dietisten som en som kan mycket om just de områderna. Jag kommer inte att vilja kalla mig något annat än dietist.

  • Karin
   Svara

   Hej!
   Känns viktigt att påpeka att jag skriver om ordet dietist, inte innebörden av vårt yrke. De som är insatta vet vad vi sysslar med, men många har ingen aning om vad en dietist gör. Där skulle jag önska att ordet i sig gav en bättre vägledning till att förstå vad vi gör!

   Mvh Karin
   Stolt legitimerad dietist 🙂

pingbacks / trackbacks

Leave a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.