Om margarintillverkning – den andra versionen

 In Allmänt, Nyheter

Hängt med i debatten om att margarin är otjänlig föda innehållande bensin och symaskinsolja? Här kommer ett förtydligande från Unilever. Båda sidorna har övertygande argument, men nedanstående förklaring får mindre mediautrymme än nyheterna om symaskinsolja. Därför tänkte jag att ni ska få ta del av det. 🙂

Just nu förekommer det en del skriverier och felaktig information kring margarin i sociala medier och som producent vill vi på Unilever gärna förtydliga en del. Det finns vare sig symaskinsolja eller bensin i margarin!

Våra produkter innehåller vegetabiliska oljor som utvinns genom pressning, en metod som inte innehåller några lösningsmedel och således vare sig symaskinsolja eller bensin. De vegetabiliska oljorna och fetterna utvinns och förädlas på samma sätt som den rapsolja och andra oljor som du köper i din butik (kallpressad olja undantaget) liksom i andra livsmedel som innehåller vegetabiliska oljor som t e x Bregott.

Det finns alltså ingen ingrediens som är unik för margarin. Det är ett sammansatt livsmedel, precis som andra och de ingredienser som förekommer i margarin förekommer även i andra vanliga livsmedel.

I korta drag gör man margarin genom att vegetabilisk olja blandas med vatten, salt och ibland mjölk. Till den vegetabiliska oljan blandas sedan lecitin från sojaböna eller solrosor, smakämnen liknade de som finns i syrad grädde, samt A- och D-vitamin. För att förhöja smaken använder vi också i vissa margarin citronsyra eller mjölksyra.

Om du vill se hur margarin tillverkas se även:
http://www.youtube.com/watch?v=PkEigaUrx9U

De vegetabiliska oljor vi använder i våra margarin och matfetter är rapsolja, solrosolja, linfröolja och palmolja. Samtliga är oljor som har en mindre miljöbelastning än råvaror från djurriket. Unilever främjar en hållbar produktion av palmolja genom om att genom att köpa Green Palm certifikat för att den olja som vi använder. Till slutet av 2014 kommer också all den palmolja som vi köper vara fullt spårbar. Detta är ett steg på vägen mot vårt mål att senast år 2020 endast köpa in certifierad och fullt spårbar palmolja till alla våra produkter.

Vi på Unilever arbetar för att erbjuda människor bra produkter och arbetar utifrån de lagar och förordningar som råder för livsmedelsföretag och med högsta kvalitets standarder. De flesta av våra margariner tillverkas i Helsingborg och där följer man strikt de lagar och regler som gäller för en säker och hälsosam livsmedelsproduktion. Där genomförs också regelbundna inspektioner av både Livsmedelsverket och andra externa certifieringsorgan som våra kunder har kräver att vi kontrolleras av.

Leave a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.