Vi frågade på vår facebooksida vilka livsmedel ni vill veta mer om och då kom Chiafrön upp som önskemål. Jag har faktiskt aldrig ätit det, men nu när jag kollar upp dem verkar de vara supernyttiga! Bara 2 tsk av fröna innehåller mer Omega-3 än 1 laxfilé och 1/4 av dagsbehovet av kalcium. Lite fakta:
Chiafrön kommer från Mexico och har använts sedan urminnes tider av Aztekerna. I norra Mexico finns den numera uppmärksammade stammen ”Tarahumara”, som anses vara världens bästa långdistanslöpare, och för dem är chia basföda. Chiafrön är rika på Omega-3, alpha-linolensyra, fiber och protein. De innehåller dessutom en hel del nyttiga mineralämnen såsom fosfor, kalcium och kalium. Traditionellt har chiafrön konsumerats som de är i form av en dryck som kallas ”chia fresca”, eller som komplement i bröd och bakverk. Fröna kan också malas ned och användas tillsammans med andra sorters mjöl. I USA används den ofta i bars och i müsli. Växten är ny i Europa och introducerades i EU 2009 som ”Novel Food” vilket innebär att den rekommenderad att användas i bakning av bröd upp till 5% av den totala mängden.
Hur kan man äta fröna?
- Strö dem över sallad, gröt, i müsli, i/på bröd, på pastarätter, med mera.
- Gör en géle genom att blanda 1 del frön med 9 delar vatten, rör om och låt stå. Sen kan du röra ner gélen i gröt, i filen eller använd den som bas i en smoothie.
- Krossa chiafröna innan användning (t ex i en mortel), så exponeras de nyttiga fettsyrorna.
NÄRINGSVÄRDE PER 100 g
Energivärde 2190 kJ (520 kcal)
Protein 21 g
Kolhydrater 38 g
varav sockerarter <0,5 g
Fett 31 g
varav mättade fettsyror 4 g
varav enkelomättade fettsyror 3 g
varav fleromättade fettsyror 24 g
Kostfiber 34 g
Chiafrön vinner över 3 andra klassiker
Nyttiga ämnen per 25g | Chiafrön | Linfrön | Solrosfrön | Sesamfrön |
Omega-3 | 5,2 g | 4 g | 0,04 g | 0,02 g |
Fiber | 6,9 g | 4,5 g | 0,68 g | 4,5 g |
Niacin | 1,6 mg | 3,1 mg | 1,7 mg | 3,08 mg |
Riboflavin (B) | 0,01 mg | 0,06 mg | 0,06 mg | 0,06 mg |
Thiamin (B) | 0,05 mg | 0,19 mg | 0,525 mg | 0,19 mg |
A-vitamin | 11 µg | – | < 1 µg | < 1 µg |
Kalcium | 205 mg | 50 mg | 24 mg | 234 mg |
Fosfor | 231 mg | 137 mg | 135 mg | 145 mg |
Magnesium | 98 mg | 88 mg | – | 87 mg |
Mangan | 1,46 mg | – | – | 0,62 mg |
Zink | 1,7 mg | 1,9 mg | – | 1,93 mg |
Koppar | 0,53 mg | – | – | 1,02 mg |
Kalium | 175 mg | 117 mg | 128 mg | 117 mg |
Järn | 4,1 mg | 3,6 mg | 1,25 mg | 3,6 mg |
Molybden | 0,05 mg | – | – | – |
Aluminium | 0,5 mg | – | – | – |
Det här ska jag köpa hem och testa minsann! Är det någon som har något bra recept innehållande chiafrön?
/Elin