Xtravaganza i blåsväder

 In Allmänt

Ni som hängt med i medierna den senaste tiden har kanske uppmärksammat att Xtravaganza kritiserats, både för sina ovetenskapliga och farliga metoder till viktminskning, samt att franchisetagarna inte fått sin del av den lönsamma kakan.

Vad är det egentligen som lockar människor till Xtravaganza och andra soppdieter? Jo – snabba resultat utlovas – och infrias ofta. Men vad är det som händer i kroppen när man utsätter den för en svältdiet som denna?

De första timmarna använder kroppen det bränsle som finns i mag-tarmkanalen, sen, under dag 1-3 bryter kroppen ner de kolhydrater (glykogen) som finns lagrat i lever och muskler. Och eftersom glykogen binder vätska förlorar vi ca 1-2 kg vätska de första dagarna. När glykogenförrådet är slut leder energibristen till en nedbrytning av kroppseget protein som räcker i ca 10-12 dagar. Så visst, snabb viktnedgång, men vad leder detta till? Jo, en sänkt ämnesomsättning i och med att ju mer muskelmassa vi har, desto högre förbränning! Det är därför det är så bra med muskeluppbyggande träning när man försöker gå ned i vikt, för att man då får en högre förbränning även då man inte tränar. 🙂 Detta är en av anledningarna till att de flesta som bantar (det är skillnad på bantning och sund viktnedgång) går upp allt och mer därtill när bantningskuren är över.

Man måste ha en strategi för hur man ska äta när bantningskuren är över, om man nu absolut vill nå ett snabbt resultat genom bantning. Annars går man bara tillbaka till de mat- och motionsvanorna som ledde till viktuppgången i första läget. Och det var väl inte det som var meningen…? En viktnedgång på 0,5 till 1 kg i veckan är mer hälsosamt, och troligtvis mer hållbart i längden.

Läs Kalibers (p1) reportage här: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1316&artikel=4470123 som sedan ledde till att Umeås fd platschef ville be om ursäkt: http://blogg.vk.se/halsozam/2011/05/05/offentlig-ursakt-219891.

Elin

Showing 3 comments
pingbacks / trackbacks
  • […] säga. En dietist som kan sin sak däremot är Elin från Dietistkonsult Norr. Hon har skrivit om riskerna med denna soppdiet på bloggen. Alla ord understryker vilket vansinne det här är – läs och […]

Leave a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.