Fördelar och nackdelar med LCHF

 In Allmänt, Kost

Dieten som varit mest i ropet de senaste åren: Low Carb High Fat. Hur bra är den egentligen? Jag ska försöka bena ut lite utifrån mina kunskaper, men också mina erfarenheter från de patienter jag mött som ätit enligt denna regim.

Fördelar:

  1. Stora mängder grönsaker – ger fibrer, mättnad, bra blodsockersvar, bra för tarmarna, vitaminer. Oftast äter personen betydligt mindre grönsaker i vanliga fall, vilket gör att det blir en stor skillnad.
  2. Inga snabba kolhydrater – alla bullar, kex, kakor, godis, glass, söta drycker mm försvinner. Att äta mycket utav detta ger en massa överflödiga kalorier och gör oftast att man inte mår så bra, svängande blodsocker, svängande humör, dålig tarmfunktion mm. Så att plocka bort dessa livsmedel gör stor skillnad för hälsan!
  3. Regelbundna måltider och små volymer jämfört med tidigare. Det går knappt att förklara hur stor inverkan detta har på hur man mår.
  4. Rikligt med protein och fett – ger mer mättnad än snabba kolhydrater, ger vitaminer och mineraler.

Nackdelar:

  1. Uteslutande av vissa grönsaker och alla frukter gör ofta att man går miste om många näringsämnen.
  2. Uteslutande av bra kolhydrater så som potatis, pasta, fullkornsbröd, havre m.m. gör även där att man går miste om många näringsämnen och samtidigt får man inget bra bränsle till musklerna och hjärnan. För att hjärnan ska få energi så behöver denna energi passera något som heter blod/hjärnbarriären. Glukos är det som lättast passerar denna barriär och kan förse hjärnan med energi. Äter man inga kolhydrater måste kroppen börja en omständig process med att omvandla fett till något som heter ketonkroppar. Dessa kan också passera genom barriären och ge energi till hjärnan. Problemet med ketonkropparna är att de har en bieffekt som sänker pH-värdet i blodet. Man blir sur helt enkelt! Ett tecken på att detta har hänt kan vara en lätt ammoniak-doft i andedräkten. Är man en person som tränar (vilket man förhoppningsvis är) så får musklerna inte sitt favoritbränsle: kolhydrater. Fett kan användas som bränsle, men det är en segare process, vilket gör att man får mindre kraft, explosivitet, pigghet.
  3. Stora mängder fett. Kan ge problem med galla och förfettning av lever. Kan ge höga kolesterolvärden och högt blodtryck. Framför allt så finns det ingen långsiktig forskning på hur kroppen mår efter flera år på en sådan här diet. Det kan påverka många inre organ och vävnader som vi inte vet om. Det är en stor anledning till varför vi inom vården inte kan rekommendera dieten. Vi ska ge god och säker vård! En patient ska kunna lita på de råd den får från en legitimerad vårdpersonal.
  4. Dieten blir, som många andra dietier, mycket långt ifrån hur man vanligtvis äter. Detta gör att den blir svår att hålla i längden. För hur ska man göra när det är jul, påsk, födelsedagsfika, bröllop mm mm. Min erfarenhet är att man vid vissa tillfällen inte KAN följa dieter – av sociala skäl. Vi äter inte bara för att få i oss näring, det fyller många andra psykologiska funktioner för oss. Så många hamnar i det där tänket ”Äsch, nu har jag ändå ätit den där tårtbiten, nu kan jag lika gärna äta mer kolhydrater”.

Det ska inte vara en pest och en pina att försöka gå ned i vikt! Då kommer det aldrig att bli ett långsiktigt, bra resultat. 95 % av de som bantar har efter ett år gått upp de kg dem gått ned eller mer därtill.

Därför: hitta ett sätt att äta som du trivs med, som du kan hålla länge, länge. Behöver du hjälp med att hitta balansen i ditt trivsamma ätande – prata med oss eller någon annan dietist. Då får du individuellt anpassade kostråd som det ligger mycket vetenskap och beprövad erfarenhet bakom.

Detta var mina synpunkter för dagen. När Elin vaknar får hon fylla på här under om hon vill 🙂

Showing 11 comments
  • Camilla
    Svara

    Åh vilket bra inlägg!

    Tack för detta. Jag tror att många med mig undrar också. Tänk så fel det kan gå om man (som jag gjorde) inte sätter sig in i fördelar och nackdelar då man vill nå ett mål.

  • Karin
    Svara

    Åh, vassego! 🙂
    Vad bra att det gav någonting. Ni som läser får gärna ställa frågor om/när ni känner för det. På detta ämne eller annat valfritt!

  • Elin
    Svara

    Nu har även jag vaknat till liv 🙂

    Precis som du Karin skriver så kan träningsdosen få sig en smäll om man minskar på kolhydraterna, och tränar man mindre minskar muskelmassan vilket ger en sänkt ämnesomsättning. Många lessnar förr eller senare på en diet som ligger för långt ifrån hur man är van att äta och då återgår man ofta till de tidigare matvanorna, men med en sänkt ämnesomsättning på köpet. Resultatet kan bli högre vikt än vid utgångsläget…

    Många är glada åt det snabba resultatet; man går ner i vikt direkt! När man inte äter kolhydrater lagras inte heller kolhydrater (glykogen) i muskler och lever och eftersom detta binder vätska så tappar man 1-2 kg vätska inom några dagar. Fettförbränningen sätter igång först senare.

    Lästips:
    http://www.presskontakt.se/pressreleaser/visa/pressrelease/209182/lchfkost-kan-ge/ECF90E16-41BD-2930-B879-362D94217EB8

    Elin

  • Catarina
    Svara

    Jag har för mig att ngn jag har träffat har fått förstoppning med LCHF men om det gäller många vet jag inte. Men kan ju bli mkt mindre volym att man upplever det så oxå!
    Och jag har väldigt svårt att tro att kolhydrater från baljväxter höjer blodsocker svaret nämnvärt. Förstår inte varför man inte skulle äta dem. Tror fler borde äta mer av dem.

    • Karin
      Svara

      Är personen dålig på att äta broccolin och kålen som nog är de fiberrikaste grönsakerna så kan jag tänka mig att den får förstoppning. Den missar också spannmålsfibrerna som stimulerar tarmrörelserna lite extra.
      Baljväxter är bland det bästa en diabetiker kan äta – just för att det ger ett sådant bra blodsockersvar!
      Så jag håller med dig: många behöver äta betydligt mer utav de BRA kolhydraterna 🙂

  • Maria
    Svara

    Mycket bra inlägg! Det där måste jag lägga som favorit så jag kan vidarebefordra till alla patienter som är lyriska över LCHF…

    • Karin
      Svara

      Vad roligt att du känner så!

  • Madelene
    Svara

    Åå vilket bra inlägg,
    nu är det flera i min omgivning som håller på med sina LCHF dieter och jag blir så trött…
    Om allt de säger vore sant så skulle LCHF vara det enda naturliga sättet att ätas, man bränner allt man äter oavsett hur mycket(bara det är LCHF rätt) metoden skulle till och med även bota cancer!
    Modediet anser jag…

    • Karin
      Svara

      Hej Madelene!
      Ja, det finns fördelar och nackdelar med alla dieter och jag skulle önska att fler hade lite mer distans och kunde se det. Jag upplever att dessa LCHF:are blir lite extra frälsta i ”sin metod” och gärna vill att hela världen ska förstå och göra som dem.
      Det vi som legitimerade dietister kan säga är: Vi rekommenderar inte den här dieten pga bristen på långsiktiga, randomiserade studier. Men om du ändå väljer att äta enligt detta ska du veta att detta är fördelarna och detta är nackdelarna. Du tar då själv ansvar för hur din hälsa påverkas.

      Min önskan är att viktminskningsdieter helt skulle försvinna, utopi kanske många tycker, men om man siktar mot stjärnorna så når man trädtopparna?

  • Maria
    Svara

    Anledningen till att jag blivit ”frälst” är att jag mår så bra… Behöver inte äta hela tiden, behöver inte springa på toa hela tiden… Har ett stort lugn i kroppen. Viktnedgången är en bonus. Läste någonstans att det forskas på om det kan vara så att vi människor faktiskt är olika och har olika behov av kolhydrater – känns självklart, tycker jag. Och cancer älskar socker, det är ett faktum…

  • Karin Byström
    Svara

    Vilken skön känsla du beskriver! Grattis till att du uppnått detta. Det ska bli intressant att följa kommande forskning på området. Behovet utav kolhydrater i sig har jag sett rapporter om då det gäller idrottare och då det gäller 500 kcal som hjärnan behöver dagligen från kolhydrater.
    Det jag tänker är också att det är en sak att kolla exakt mängd KH, vad som är bäst, en annan sak vad man äter istället för KH. I LCHF är det stor andel mättat fett, och nackdelarna med detta har jag skrivit om ovan…

    Lycka till i fortsättningen! Håll koll på dina blodfetter och ta hand pm dig.

Leave a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.