Dietistkonsult Norr

Nytt bildstöd för ökat fullkornsintag

I år har Dietisternas riksförbund presenterat ett nytt bildstöd för att visa på hur mycket fullkorn vi behöver få i oss för att nå det rekommenderade intaget. Jag tror att de flesta läser om fullkorn lite i förbifarten, som att det inte är så viktigt. Vet gemene man om att det finns ett rekommenderat fullkornsintag? Det finns det nämligen, och det är 70-90 gram fullkorn per dag. Det säger inte så mycket egentligen, knappt för mig som är legitimerad dietist. Perfekt då ju, att det kommer nya bildstöd för att visa på detta. Som ett extra plus i kanten finns det också med glutenfria alternativ, något som ofta förbises när det pratas om fullkorn. Vill du läsa mer om fullkorn och glutenfri kost, gör det här.

Varför ska vi prata mer om fullkorn?
När det handlar om hälsa och kost, och vad som diskuteras i det offentliga, pratas det sällan om fullkorn. Debatten kring rött kött, socker, salt och processad mat harvar dock ständigt på. Samma sak med rådet att äta grönsaker och fiberrikt, de flesta vet att det är bra för hälsan att äta mer grönsaker och fibrer. Och fullkornet får stå i ett hörn och titta på när alla andra kostrelaterade hälso- eller riskfaktorer får fokus. Men faktum är att fullkorn egentligen borde stå störst i medias rampljus när det gäller kost och hälsa. För fullkorn räddar liv. Att äta tillräckligt mycket fullkorn ger enligt Livsmedelsverket lägre risk att utveckla diabetes typ 2, det minskar blodtrycket och minskar risken att utveckla hjärt- och kärlsjukdom. Den största riskfaktorn i svenskarnas matvanor var år 2021 att äta för lite fullkorn (Bra matvanor räddar liv, Livsmedelsverket). De flesta vet inte om det här. De flesta får inte heller i sig tillräckligt med fullkorn. Kanske för att det inte pratas så mycket om saken.

Vad är fullkorn
Fullkorn innebär kort och gott en spannmålsprodukt där hela spannmålskornet ingår. Hela kornet består av tre delar; frövita, kli och grodd. Frövitan finns i mitten, som en kärna. Den innehåller mestadels protein och stärkelse. Kliet sitter runt frövitan och innehåller mest fibrer, mineraler som zink och järn, samt antioxidanter. Grodden är den del som kan gro i jord, och innehåller protein, hälsosamma fetter, vitaminer och mineraler. Som synes är det alltså framförallt kli och grodd som innehåller hälsosamma ämnen. I vanligt vetemjöl har kli- och groddelen sorterats bort. Kvar blir då frövitan, som mals till mjöl och används till bröd, pasta m.m. Tittar vi däremot på grahamsmjöl till exempel, så har hela spannmålskornet malts och tagits med i mjölet. Grahamsmjöl är således ett fullkornsmjöl. Havregryn likaså, då hela havrekärnan används. Ibland kan det stå t.ex “50% fullkorn” på en produkt, då är hälften av spannmålsinnehållet en fullkornsprodukt. Resterande del kan vara till exempel vitt vetemjöl, som inte är fullkorn. 

Fullkorn och fibrer
Jag tror också att många blandar ihop det här med fibrer och fullkorn. De börjar på samma bokstav och handlar i stort om samma livsmedel. Fibrer är en typ av kolhydrater, de långsamma kolhydraterna som man brukar kalla dem. Fibrer är bra för hälsan på många sätt. De bryts inte ner fullstämdigt i tunntarmen, och ger därmed ett långsamt blodsockersvar. Tarmarna får jobba och fibrerna bidrar med bulk-effekt, och hjälper på så vis att hålla magen igång. Fibrer är också mättande, vilket hjälper till att hålla nere energiintaget när det behövs. Fibrer finns i fullkornsprodukter, men också i frukt, grönsaker och baljväxter. 

Summa summarum behöver vi prata mer om fullkorn i den offentliga debatten och diskussionen kring kost. Vi behöver underlätta i vardagen för människor att äta mer fullkorn. Dessa bilder kommer jag använda i min vardag som dietist, för att visa på de hälsomässiga effekter det ger att nå upp till det rekommenderade behovet. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *