Ang SBU-rapporten som lyfts fram idag…

 In Allmänt, Dietistkonsult, Nyheter

Det är säkert många som idag har läst resultaten från SBU-rapporten och tolkar den som att det är fritt fram nu att äta enligt LCHF utan att riskera hälsan.

Om man tar sig tid att läsa hela rapporten kommer det dock fram viktiga saker att ha i åtanke innan man drar för snabba slutsatser:

  • Det tas ingen hänsyn till VILKEN typ av fett som ingår i högfettskosterna/lågkolhydratkosterna. Alltså, det är skillnad på om man äter 45-50 E% omättat fett som olja, nötter osv, eller rikligt med smör, bregott och grädde. I rapporten står det ”En annan aspekt som bör uppmärksammas är att kostråd, förutom proportionerna mellan kolhydrater, fett och protein, ofta innehåller råd om typen av de ingående näringsämnena. Exempelvis kan i kostråden för en högfettkost också ha ingått råd om typ av fett, t ex att minska intaget av mättade fettsyror till förmån för omättat fett.” Vi kan alltså inte dra några slutsatser om hur den svenska varianten med rikligt med mättat fett påverkar hälsan utifrån denna rapport. 
  • Studiepopulationen på lågkolhydratkost är boende i Israel och USA. Består deras kost av lika mycket mättat fett som vår? Dvs antagligen har de ätit mer omättat fett än vad många som äter lågkolhydratkost gör i Sverige. 
Som vanligt, mer forskning behövs och kommer att komma.
Comments
  • Rolf
    Svara

    Känner att det blir litet vulgariserat om man jämställer lågkolhydratkost med högfettkost. Det gäller ju ”bara” för LCHF och andra avarter som görs tillgängliga av populärpressen. I min värld är det inte svårt att sätta samman en lågkolhydratkost som innehåller mestadels gröna grönsaker och protein…. Iofs en del kolhydrater från grönsakerna, men låg-GI.

    Det finns en del att påverka hos dem som sätter samman kostråden i Aftonbladet.

Leave a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.