Beteendeförändring del 2

 In Allmänt

När man börjar få en hum om hur man fungerar, varför man gör som man gör, hur man reagerar och agerar i olika situationer så har man kommit långt.

Det finns alltid en eller flera anledningar till att man gör som man gör – det fyller ett syfte. Vi kan ta exemplet överätning när ingen annan ser på. Det är ett stort problem för många och andra kan tycka att ”men det är väl bara att sluta äta så mycket”. Vore det så enkelt så skulle ingen ha något problem med överätande någonsin. En överätning kan fylla många syften, t.ex. flykt från jobbiga känslor, tillfällig avslappning/ta bort stress, belöningskänslor, tröst m.m.

Att lista ut vad som triggar ens överätningar är viktigt. Vilka tankar föregår överätande, vilka känslor finns där?

För att sedan kunna förändra beteendet så kan man göra flera saker: Du kan TÄNKA annorlunda, du kan GÖRA annorlunda och du kan träna AVSLAPPNING och se till att din kropp är i ett så bra läge den kan vara genom att ÄTA REGELBUNDET och bra livsmedel. Känslorna hänger liksom med efter ett tag, men de kan vi inte påverka.

Så, om du vill bryta ett beteende: Försök byta ut tanken/tankarna som föregår beteendet, gör något helt annorlunda (även om det tar emot) och jobba kontinuerligt med din stresshantering för att så ofta som möjligt vara i balans och harmoni.

Låter enkelt? Nej, det är tufft. Jag måste jobba med flera saker varje dag. Men det är härligt att nå resultat och märka att det går att förändra de mest inrotade beteendemönster!

Leave a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.