Egentillverkade energibars, kan det vara nåt?

 In Allmänt

Idag testade jag att baka egna energibars som jag sedan näringsberäknade 🙂

Här kommer receptet:
200 gram blandade nötter, valnötter, mandel, pinje, pecan eller hasselnöt.
200 gram blandade torkade frukter, det blir gott med fikon, plommon, aprikoser och russin och en och annan torkad äppelring
3 matskedar flytande honung
3 deciliter havregryn
1 deciliter krossade linfrön
1 deciliter cocosflingor
0,5 deciliter sesamfrön eller solrosfrön
1 deciliter naturell yoghurt
2 äggvitor

Mixa frukt och nötter var för sig. Blanda samman alla ingredienser. Tryck ut på bakplåtspapper i en 30×20 form. Grädda 15 minuter mitt i ugnen 225 grader. Skär i små munsbitar som du kan slå in i plastfolie eller smörpapper eller helt enkelt förvara på plåten.

Dessa delade jag i 24 ganska små bitar som per bit innehåller:
154 kcal
10 g kolhydrater
11 g fett
3,5 g protein

Ganska mycket fett och energi pga de fettrika nötterna och fröna. Proteindelen hade gärna fått vara högre kan jag tycka. Om man ska ha dessa som ett mellanmål kan vi jämföra med en smörgås med mellanbregott och ost. Då blir innehållet så här:

Dvs 159 kcal, 16 g kolhydrater, 8 g fett, 6 g protein.

Så vilket mellanmål ska man då välja? Det beror på många saker! Vilket blir man mer mätt av? Vilken är godare? Vilket är enklare att ha med?

Goda blev de i alla fall! 🙂

Leave a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.