Gemene man har blivit rädd för bra kolhydrater!

 In Allmänt, Dietistkonsult, Kost, Tips

Det slog mig häromdagen att det nu är så vanligt att undvika kolhydrater att var och varannan gör det. Det är ingen som höjer på ögonbrynen åt att någon väljer enbart sallad till köttbiten längre. Det är inte längre bara de som går på en speciell diet för att minska i vikt som gör detta val, utan normalviktiga, friska vuxna som tänker att de vill ”äta sunt”.

I vårt jobb träffar vi många som behöver minska ned på mängden kolhydrater.  I vissa fall behöver patienten minska mängden potatis/pasta/ris på tallriken, men oftast gäller det främst att minska mängden smörgåsar, kex, fikabröd, godis, läsk, snacks, efterrätter och glass. Minskar man på dessa livsmedel så får man ett jämnare blodsocker, man äter troligtvis mer av andra, mer näringsrika livsmedel och når därför ett bättre näringsintag. Och troligtvis minskar man sitt totala energiintag, vilket leder till viktnedgång.

Det som gemene man nu gör är dock oftast att minska/utesluta potatis/pasta/ris/bröd, medan intaget av ”det lilla extra” är konstant. Resultatet blir att kostintaget blir mindre näringsrikt, mindre mättande, ger ett mer svängande blodsocker och ökar risken för överätande.

Så, jag har en liten uppmaning; Ät dig mätt på fiberrika grönsaker, magra proteinkällor och en lagom mängd av bra kolhydrater. Om du känner för att minska på något; plocka bort en del av sötsakerna!

Comments
pingbacks / trackbacks

Leave a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.