Del 6 Cancerprevention – För att förebygga cancer – undvik alkohol

 In Kost, Mat och cancer, Nyheter, Okategoriserade

Alkoholhaltiga drycker är en starkt bidragande faktor till cancer. Bland annat skadas celler när alkoholen bryts ner till så kallad acetaldehyd, vilket framför allt sker i levern men också i saliven och i tarmen. Alkohol gynnar även produktion av så kallade fria radikaler som skadar DNA och påverkar kroppens hormoner. Exempelvis höjs kroppens nivåer av östrogen, vilket kan påverka risken för bröstcancer.

Alkohol ökar risken för:
Tjocktarmscancer
Bröstcancer
Levercancer
Mun- och halscancer
Matstrupscancer
Magsäckscancer

Sedan 80-talet har man vetat att alkohol kan orsaka cancer. Detta samband är dock inte så välkänt hos allmänheten. Även måttligt drickande höjer cancerrisken, och ju mer man dricker desto mer ökar risken. Om du vill dricka alkohol bör du vara måttlig. Kvinnor bör inte dricka mer än ett standardglas alkohol om dagen och män bör inte dricka mer än två standardglas om dagen. Ett standardglas motsvarar 50 cl folköl, 33 cl mellanöl, 12 cl vin eller 4 cl starksprit.

Bröstcancer – den vanligaste cancerformen för kvinnor – är en av de cancerformer som påverkas allra mest av alkoholkonsumtion. Risken ökar med ungefär 10 procent för varje dagligt glas vin eller motsvarande.

På nationell nivå råder ingen tvekan om att alkohol höjer sjukdomsbördan i landet, bland annat på grund av extra cancerfall. 

Alkohol är även mycket energirikt och om det intas frekvent och i stora mängder ökar risken för övervikt och därmed även cancer i flera organ. Läs mer om hur normalvikt kan minska risken för cancer här.

I cancerförebyggande syfte är det bäst att inte dricka alkohol!

Leave a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.