Hur mycket förbränner man genom att välja cykeln framför bilen?

 In Allmänt

Härom dagen hade jag på förhand tänkt att träna på IKSU i vanlig ordning, men hade en tenta att plugga till så jag valde att lägga tiden på plugg istället. Bra beslut! Men innebar detta att jag var helt stillasittande? Njae, om man tänker efter så blev det en hel del cyklande. Mellan Haga och Mariestrand, därifrån till Teg, och tillbaka till Haga med en total sträcka på 14,2 km. Ganska mycket om man räknar ihop alla delsträckor! Denna dag var det dessutom 22 minusgrader, vilket gör det otroligt tungcyklat, bl.a. stannade cykeln nästan upp i nedförsbackarna…

Hur mycket förbrände jag då genom detta? Ett sätt att bestämma hur mycket en aktivitet kräver i energiförbrukning är att räkna utifrån aktivitetens MET-värde. Det går, mha olika formler, räkna ut sin basalmetabolism (BMR), och om en aktivitet har MET-värde 2 så innebär det att det krävs dubbelt så mycket energi som basalmetabolismen (1 MET) för att utföra den. Sen får man kolla i tabeller, och se vad den aktuella aktiviteten har för MET-värde. Cykling i mitt tempo antar jag har ett MET-värde på 10 (det är ju ofrånkomligt att man får göra en uppskattning som kan vara ganska felaktig). Det man sedan gör (enligt en av formlerna) är att ta vikten gånger tiden för aktiviteten gånger MET-värdet, i det här fallet 60 x 1,3 timmar x 10 = 780 kcal.

Jag ”tränade” alltså inget denna dag, men gjorde av med ca 780 kcal bara genom att cykla. Hur många är det inte som kör bil eller åker buss till och från platser, och går till gymmet 2-3 ggr per vecka och förbränner säg 400 kcal på ett gympass? Det blir 800-1200 kcal per vecka. (Observera att energiåtgången av styrketräning är bland det svåraste att uppskatta eftersom man kan lägga upp passen väldigt olika med antal set, repetitioner, vikter osv. Vissa tar knappt ut sig, andra kör helt slut på sig själva). Vad hade hänt om de hade skippat de passen och bara cyklat istället? Vi kan räkna på det genom att ta min vikt igen, 60 kg, och tiden 30 minuter per dag vilket skulle kunna vara en rimlig transporttid till och från aktiviteter, och ett MET-värde på 8 eftersom jag tror att många cyklar lite långsammare än vad jag gör (jag är ofta i tidsnöd…). 60 x 0,5 x 8 = 240 x 7 dagar = 1680 kcal. Summa summarum mer än av gympassen utslaget på en vecka. Sen behöver man ju variation på träningen, och jag är absolut inte ute efter att propagera för att ni ska klippa gymkortet och bara cykla istället, men det kan vara värt att fundera över de här sakerna! En kombination av måttligt intensiv vardagsmotion och lite hårdare planerad träning är nog det bästa. Eller vad säger ni?

 

Leave a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.