Hur påverkar vår livsstil risken att drabbas/återinsjukna av cancer?

 In Allmänt, Dietistkonsult, Mat och cancer, Nyheter

Ni kanske har läst eller sett att SVD nyligen haft en artikelserie om kostrekommendationer vid före, under och efter en cancerbehandling? Vi har skrivit om detta tidigare men vill lyfta det igen, då prevention av cancer hittills inte fått så mycket spridning. Mycket av texten är densamma som sist, vissa saker är uppdaterade.

Enligt WHO kan minst en tredjedel av cancerfallen förebyggas, bland annat genom rökstopp, hälsosam kost, fysisk aktivitet samt genom att undvika luftföroreningar och vissa infektioner. Även våra solvanor har stor betydelse för risken att få hudcancer.

För att så många som möjligt ska kunna leva på ett sätt som minskar risken för cancer behöver politiker och myndigheter vidta åtgärder på samhällsnivå. Samtidigt måste varje individ göra kloka val när det gäller de egna levnadsvanorna.

I en serie på 10 inlägg framöver kommer vi att beröra olika områden, främst kostrelaterade, som påverkar risken att drabbas av cancer och vad du kan göra för att minska risken och leva ett friskare och hälsosammare liv.

 

Leave a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.