I Tavelsjö satsas det på förebyggande hälsa för äldre!

 In Allmänt, Dietistkonsult, Nyheter, Stoppa svälten bland äldre i Västerbotten

Tisdag den 1/4 hade Husläkarna i Umeå invigning av den nya distriktsköterskemottagningen i Tavelsjö. Jag hade äran att få föreläsa för de ca 120 personerna som kom för att visa sin uppskattning över detta initiativ.

De flesta som var där, och den främsta målgruppen för mottagningen, var personer över 65 år. Jag valde därför att prata om kostens betydelse för äldres hälsa. När åhörarna kom fick de börja med att smaka på en god och läskande shake som kan passa bra som ett mellanmål för de äldre. Det jag framför allt ville att åhörarna skulle få med sig därifrån efter mina 20 minuter var att man som äldre bör släppa på ambitionen av att banta, eftersom det kan leda till minskad muskelmassa och sämre funktioner i kroppen. För att övertyga dem visade jag denna bild (klicka på den för att se den större):

Diagrammet visar att personer över 65 år med BMI mellan 25-30 lever längst, och att man har optimal funktionsförmåga vid BMI 25, dvs högre rekommendationer än det som anges som normalvikt hos yngre (BMI 20-25). Jag ville även belysa det ökade behovet av protein för att motverka muskelnedbrytning, samt D-vitamin för skelettet.

Därefter informerade initiativtagaren och distriktsläkaren Bengt Lunnergård  om deras satsning och att detta blir Husläkarnas hälsocentralsfilial som i ett första steg kommer att ha öppet för provtagning/undersökningar och omläggningar. Öppettider är tisdag – torsdag varje vecka 9:00-15:00 med  drop-in 9:00-10:00 och övrig tid efter tidsbeställning. 

Distriktssköterskemottagningen kommer att innehålla särskilda mottagningsrum för barnavård (BVC), mödravård och äldrevård. Förutom provtagning efter ordination och akutfall så måste man, i det fria vårdvalet som gäller i Västerbotten, lista sig hos en hälsocentral. Det jag anser särskilt positivt med denna satsning är den modell som Lunnergård utvecklat för äldre som går under namnet GVC (jämför BVC för barn). Genom att jobba förebyggande med riskfaktorer, läkemedelsgenomgångar osv kan man som äldre bibehålla sin hälsa längre upp i åldrarna. Modigt och ett jätteviktigt arbete!

Landstinget har varit positivt till satsningen och medverkat på flera sätt med bl.a. att ett komplett vårdcentralsdatasystem nu finns i huset. Landstingspolitikerna Harriet Hedlund, S, ordförande i folkhälsonämnden och Marianne Normark, gruppledare FP, gratulerade Tavelsjöborna och Husläkarna till den fina mottagningen de byggt upp. 

Om allt går vägen kommer de äldre i Tavelsjö framöver ha möjlighet att träna på en idrottsanläggning som man hoppas kan förverkligas. Det kan ge en möjlighet att förverkliga en av Bengt Lunnergård ambitioner att kunna erbjuda äldre träning som en del i hälsovårdsarbetet.

 

Leave a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.