Intressant artikel i senaste Dietistaktuellt

 In Allmänt

Vi dietister som är med i Dietisternas Riksförbund får med jämna mellanrum en tidning hem i brevlådan. Där står om aktuell forskning inom nutrition, vad som händer inom kåren, nya produkter som är på gång m.m.
I senaste numret hittade jag en intressant artikel om vad som egentligen kan kallas vetenskap och vad som är pseudovetenskap.
Det är så lätt för media att sända ut budskap om ”ny vetenskap” gällande kost som egentligen inte är vetenskap. Erfarenheter om mat, sjukdom och hälsa kan lätt hamna i kategorin kunskapsrelativism som kan uttryckas som ”den enes sanning är lika god som den andres”. Var och en äger sina matvanor vilket kan leda till att man överför sin sanning att gälla för alla.

Mitt tips till dig som läser nya rubriker om ”ny vetenskap kring kostråd”:
Baseras faktan på randomiserade kontrollerade studier?
Hur många deltagare hade studien? (är den generaliserbar till större patientgrupper?)
Hur mkt avhopp hade studien?
Under hur lång tid pågick studien?

Vi dietister har en skyldighet att hålla oss uppdaterade inom nutritionsforskning och att ge kostråd utifrån vetenskap och beprövad erfarenhet. Vi ska inte sprida åsikter, varken våra egna eller andras.

Leave a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.