Var det rätt eller fel att räkna kalorier?

 In Allmänt

I lördags skrev jag ett blogginlägg om hur mycket lördagsgodis som är lämpligt för en 4-åring. En kompis länkade till det och fick lite reaktioner om det, både av dem som tyckte att man inte ska räkna kalorier avseende små barn och av dem som tyckte det (och mycket mycket mer). Det fanns även dem som uttryckte en oro för att kaloriräknandet leder till att barn får anorexi. En skrev t.ex. så här: ”Känns det inte litet överdrivet att kontrollera sitt barns intag av exakta kalorier, visst måtta är ju bra alltid men räkna godisar och kalorier åt ett barn? Ska man inte ge dom en stegräknare då så det blir rätt typ? Nej, jag tycker det är skitkonstigt. 😉 men intressant”. Och en annan ”Jag gör inte mina barn någon tjänst genom att ge dem fri tillgång till godis. Jag behöver inte räkna en enda kalori för att förstå att en stor påse godis är helt onödig till ett litet barn. Det är jag som är vuxen och därmed köper jag en begränsad mängd godis till barnen. Vill de vräka i sig  när de blir större så får de göra det då. Fram till den dagen är det jag som bestämmer och mitt ansvar att lära dem leva hyfsat hälsosamt”.

Med anledning av detta skrev jag ett litet förtydligande om bakgrunden till inlägget, ifall det är fler som funderar varför jag redovisade dessa siffror:

Vad roligt med så många kommentarer! Det var jag som skrev inlägget, och idén uppstod av det faktum att det visat sig att 25% av 4-åringars energiintag kommer från glass, söta drycker, godis, fikabröd och annan ”utrymmesmat”. Det tycker jag är en skrämmande siffra, och jag blev lite nyfiken att se hur mycket lördagens intag motsvarade, därav kaloriberäkningen. Självklart räknar jag inte kalorier för min dotters (eller min egen) räkning i vanliga fall, och skulle definitivt aldrig prata om det med henne på det sättet. Jag tycker att det är vettigt att hålla sig till en siffra, det råkade bli 8, så att det inte rinner iväg, och att hon då får välja dessa själv. Jag valde att demonstrera i siffror och sockerbitar till målgruppen föräldrar som vet att godis är onyttigt men som kanske inte tänkt på att dessa 60 gram godis motsvarar 16 sockerbitar (!). Jag tror de flesta skulle gissa på betydligt mindre. Vad tror ni? 🙂

Passande nog handlade det på tv 4 i morse om hur man kan hjälpa sitt barn att inte bli överviktigt samtidigt som man undviker att trigga igång en anorexi eller annan ätstörning. Här kan ni se inslaget!

Diskutera gärna vidare om denna intressanta fråga!

Elin

 

Leave a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.