Restaurangerna som motarbetar hälsa

 In Allmänt, Elins vardag

Idag när jag väntade på busstationen i Lycksele gick jag in på Sibylla för att kolla utbudet av mat och buss-snacks. Utbudet bestod föga förvånande av hamburgare, kebab och dylik mat, samt godis, läsk, kakor och chips. Inga mackor, ingen sallad, ingen yoghurt, keso eller liknande. Det enda ”nyttiga” var några halvbruna bananer som dessutom kostade 8 kr styck. Som tur var var jag inte hungrig eller i behov av mat, men hade jag varit det hade jag inte haft en chans att välja en hälsosam måltid.  Nu vet ju jag om det här och har man tid kan man ju alltid gå till en mataffär och plocka ihop något, men många äter ju på busstationen för att de inte HINNER gå någon annanstans, inte för att det är godaste maten där. Personer på resande fot kanske inte heller känner till att ICA ligger runt knuten. När man sedan sitter på bussen blir man på vissa linjer erbjuden något att äta, valet står mellan renklämma, läsk, kakor, och godis. Ingen frukt finns till försäljning. Okej, renklämman är inte sämsta alternativet men inte heller det bästa. Många tål inte bröd, andra vill inte ha vitt bröd eller renkött. Varför säljer de inte frukt? Är det för dålig förtjänst på det?

Tittar vi på utbudet på bensinmackarna är det samma sak. Många reser i jobbet, kör lastbil med mera och äter nåt snabbt på mackarna. Där brukar det finnas lite mer att välja på, men man måste ändå göra ett aktivt val och titta bort från matmenyn och själv plocka ihop något.

Jag var på Leos lekland härom veckan med min dotter. Kikade på menyn och slogs av att det fanns otaliga rätter av skräpmatskaraktär, och endast ett par stycken som kan anses hälsosamma. I övrigt stod godis strategiskt utplacerat så att inga barn skulle missa det.

Det är märkligt att restauranger inte erbjuder mer hälsosamma alternativ. Det borde finnas en stor efterfrågan eftersom många jagar en bättre hälsa. Frågar vi inte efter dessa alternativ eller är det helt enkelt den här maten folk vill ha?

Det är inte lätt som konsument att välja hälsosam mat på den här typen av restauranger. Det är inte konstigt att vi blir allt mer överviktiga när vi hela tiden måste göra aktiva val, i kontrast till det vi förväntas köpa. Eller hur svarar du själv på frågan ”vill du inte beställa en måltid istället så ingår pommes? Det blir billigare.”

 

Leave a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.