I veckan har jag varit på Dietisternas riksförbunds fortbilningsdagar och bland annat fått lära mig att Västerbottningarna numer äter allt mer fett och allt mindre kolhydrater (se bild). Det här ligger ju i linje med många populära dieter, så det är inget som förvånar oss.
Ett problem vi ofta ser är att man reducerar sitt intag av potatis, bröd, pasta och bröd, men behåller kolhydratkällor som söta drycker, fikabröd, alkohol, godis och chips (som ni kan se nedan). Många minskar alltså sitt intag av ”bra” kolhydrater, ersätter med mättat fett som påverkar våra blodfetter negativt, och behåller dessutom de mumsigaste kolhydrat/fett-källorna. Denna variant kan i många fall leda till viktuppgång, vilket kanske inte var tanken från början.
Är det någon som har någon teori angående ökningen av snacks?? För jag har det inte!
Elin
Ett svar
Jag ”vet”. Hjärnan vill ha kolhydrater som.bränsle. Ketoner funkar, men kolhydrater är mer poppis. Hjärnan löser det där genom att utlösa lustkänslor när den får kolhydrater. Om man då skippar bra kolhydrater och är nyttig och bra, så lurar den rackarns själviska hjärnan oss att stoppa i oss andra kolhydrater istället. Mekanismen är precis densamma som hos drogmissbrukare.
Det är därför jag är motståndare till alla lättköpta skitdieter. Det finns inga genvägar, man måste inhämta tillräckligt med information för att förstå varför en diet funkar.
Det är därför det finns dietister.