Veckans livsmedel – fullkornsbulgur

 In Allmänt

Från och med nu kommer vi att blogga om olika livsmedel, ur framför allt ett näringsperspektiv. Smaka produkterna får ni göra själva ;). Kom gärna med önskemål om vilka vi ska skriva om!

Först ut blir fullkornsbulgur. Nu råkar Druvan få lite reklam här, det bjuder vi på. Vad är då bulgur för något?

Vanlig bulgur består av durumvete, medan fullkornsbulgur består av hela vetekorn som kokas, torkas och krossas. Det innebär att fullkornsbulgur innehåller mer fibrer, ca 37 % mer än vanlig bulgur, plus mer vitaminer och mineraler. Bulgur kan användas istället  för potatis, ris och pasta och passar bra i sallader.

image

Av 100 gram består 15 g av protein, vilket kan jämföras med pasta (4,3 g). Som vi vet bidrar protein till hög mättnadskänsla, vilket är bra för de allra flesta. Som ni ser är den fettsnål (2,5 g), en egenskap den delar med andra kolhydratkällor också. Den innehåller 13 g kostfiber, vilket är en hög siffra! Vi kan även här jämföra med pasta som innehåller ca 2 g per 100 g. Även fibrer mättar bra.

Så sammanfattningsvis är fullkornsbulgur en hälsosam produkt, bl.a. tack vare dess höga fiberinnehåll! En portion, dvs 0,5 dl okokt fullkornsbulgur innehåller 6 gram fibrer, vilket kan relateras till dagsrekommendationen på 25-35 gram per dag.

Leave a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.