Del 3 Cancerprevention – Undvik näringsfattiga livsmedel och sötade drycker för att hålla dig frisk

 In Allmänt, Kost, Mat och cancer, Nyheter, Okategoriserade

Tillsatt socker innehåller enbart energi och ingen näring. Av det dagliga intaget bör max 10 energiprocent komma från tillsatt socker. Beroende på hur mycket energi man behöver motsvarar det för vuxna ungefär 50-75 gram tillsatt socker. Idag äter 4 av 10 svenskar betydligt mer tillsatt socker än rekommendationerna. 

Glykemisk belastning är ett mått på hur mycket en persons blodsocker höjs efter en måltid. Belastningen ökar om man äter livsmedel med högt GI, vilket är livsmedel som är fiberfattiga, finfördelade och sockerrika såsom chips, godis, bakverk och sötade drycker. Hög glykemisk belastning kan också uppstå vid intag av stora portioner. Denna belastning ökar risken för livmodercancer. För de icke-livmoderbärare innebär inte detta fritt fram på dessa livsmedel i och med att ett för högt intag kan leda till övervikt som i sig är en ökad risk för cancer i flera organ.

Begränsa intaget av energirika och näringsfattiga livsmedel såsom:

  • Godis
  • Chips
  • Bakverk och kakor
  • Sötade drycker (läsk, juice, saft)

Minskat intag av dessa livsmedel minskar risken att drabbas av en övervikt vilket i sig minskar risken att drabbas av en rad olika cancersorter.

Leave a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.