I Västerbotten satsas det mindre på nutritionen

 In Allmänt, Stoppa svälten bland äldre i Västerbotten

Varför vill jag, Diana Karlsson, vara med och uppmärksamma undernäringsproblematiken för äldre?

Det här är något som alltid berört mig. Det är för mig helt orimligt att våra äldre ska svälta i ett välfärdsland som Sverige år 2014. Trots att detta uppmärksammats i media så händer det ingenting. Nutritionen prioriteras inte inom vården och många äldre faller mellan stolarna i överrapportering mellan vårdgivare, ex från avdelning på sjukhus till kommunens hemsjukvård och/eller hemtjänst. Det här problemet är något som jag dagligen stöter på i mitt arbete som dietist, och det gör mig lika upprörd och ledsen varje gång.

Något annat som också är anmärkningsvärt är att det ser så väldigt olika ut i olika landsting. Vissa landsting har prioriterat och satsat på nutritionen och har ett teamarbete kring patienten för att kunna tillgodose alla behov som finns. Tyvärr tillhör vårt landsting inte ett av dem. I Sverige ska det vara lika vård, något som det inte är idag. Att inte få den vård som krävs bara för att man råkar bo i ”fel” landsting känns väldigt orättvist, och fel!

Med en förebyggande vård och att tidigt fånga upp våra äldre som börjar tackla av kan vi öka livskvalitén och undvika sjukdomar och problem som är relaterat till undernäring. Vi alla måste få upp ögonen för detta problem och lyfta det, för INGEN ska behöva svälta!

Diana Karlsson, leg dietist på Heimdal, Erikslid, Lövånger, Byske, Kåge/Morö backe, Norsjö, Burträsk, Skelleftehamn, Anderstorp, Boliden, Bureå, Malå, ungdomshälsan Skellefteå, psykiatrin Skellefteå, vuxenhabiliteringen Skellefteå, Previa Skellefteå, Cityläkarna, skolhälsovården Skellefteå.

Leave a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.