Samma mat men ändå olika

 In Allmänt, Elins vardag, Tips

Jag hade en lunchdate på Universum förra veckan, och på menyn stod bl.a. Jambalaya med räkor och kyckling. Där får man ju ta av grönsaksbuffén först och sedan välja en varmrätt. Vi tog samma mat, men ser ni skillnaden på bilderna? Det är det här som är så svårt i mitt jobb när jag ska bilda mig en uppfattning om hur min kund/patient äter. Skulle jag be oss beskriva vad vi åt skulle jag få ganska snarlika svar; halva tallriken jambalaya och halva grönsaker. Men dels skiljer de sig på så vis att den övre har sås, men samtidigt mer – och framför allt mer fiberrika – grönsaker. Skulle jag näringsberäkna dessa så skulle de nog likna varandra i kcal-innehåll, men ffa är det mer fibrer i den övre.

Mitt tips – passa på att ta mycket grönsaker (inte bara sallad, gurka och tomat) när ni äter lunch för oftast är det utbudet bättre än hemma ;). Då har man i alla fall en rimlig chans att komma upp i rekommendationen, 500 gram frukt och grönsaker per dag.

image

image

Leave a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.